Protein içeren besinler? Protein nedir? Protein'in faydaları nelerdir?

Protein içeren besinler? Protein nedir? Protein'in faydaları nelerdir? Proteinler, tüm hücrelerin ve dokuların fonksiyonu için kullanılan büyük karmaşık moleküllerdir. Kemik, kas, kıkırdak, deri ve kanın önemli yapı taşlarıdır. Sağlıklı yaşamın en temel taşı olan protein ile beslenmenin faydası bir kez daha önemini ortaya koydu. Hangi besinlerden, ne kadar oranda protein almalıyız? Yetişkin bir insanın alacağı protein miktarı ne kadar olmalıdır? Vegan beslenen ve vejetaryen beslenen kişiler protein ihtiyacını nasıl karşılamalı? İşte uzmanların belirttiği protein ile beslenmenin detayları...

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Protein kısaca, organların en küçük yapı birimidir. Protein; bebeğin büyüyüp gelişmesi, dokuların çoğalması, hücrelerin yenilenmesi ve organların oluşması gibi işlere yarar. Vücut organlarının düzenli çalışmasını sağlayan hormonların bir kısmı protein yapıdadır.

Takvim Logo

Protein kaynaklarının en bilineni hayvansal besinler olsa da, bitkisel besinlerde de protein bulunur. Protein en çok kuru baklagillerde bulunur. Protein değeri yüksek besinler tablosu nelerdir?

Takvim Logo

En çok protein bulunan besinler

100 gramdaki protein miktarı

Kuru baklagiller - 20-25 gram

Soya Fasulyesi - 30-35 gram

Et, tavuk, balık - 15-22 gram

Peynirler - 15-25 gram

Tahıllar - 8-12 gram

Süt - 3-4 gram

Yumurta - 12-13 gram

Takvim Logo

Az yağlı, protein içeren gıdalar

Tavukgöğsü veya hindi eti: 100 gramda 30 gram protein

Balık (Ton, Somon vb.) : 100 gramda 26-29 gram protein

Süzme Peynir: 100 gramda 11,3 gram protein

Az Yağlı Dana Eti: 100 gramda 18,6 gram protein

Barbunya: 100 gramda 17 gram protein

Yumurta: 100 gramda 13 gram protein

Yoğurt (Süt, Soya Sütü): 100 gramda 6 gram protein

Kuruyemiş (Fındık, Fıstık, Badem, Kabak Çekirdeği): 100 gramda 33 gram protein

Takvim Logo

Hamsi: 100 gramda 14,5 gram protein

Kuşkonmaz: 100 gramda 2,9 gram protein

Muz: 100 gramda 1,2 gram protein

Kepek Ekmeği: 100 gramda 11 gram protein

Brokoli: 100 gramda 4,2 gram protein

Havuç: 100 gramda 0,6 gram protein

Mezgit: 100 gramda 16,4 gram protein

Takvim Logo

Kuzu Eti: 100 gramda 19,9 gram protein

Tam Yağlı Süt: 100 gramda 3,3 gram protein

Makarna: 100 gramda 12,5 gram protein

Fıstık Ezmesi: 100 gramda 24,9 gram protein

Bezelye: 100 gramda 5,9 gram protein

Yulaf: 100 gramda 11 gram protein

Patates: 100 gramda 2,1 gram protein

Karides: 100 gramda 17 gram protein

Esmer Pirinç: 100 gramda 6,9 gram protein

Ispanak: 100 gramda 2,8 gram protein

Takvim Logo

Meyve ve sebzelerdeki protein miktarları ise, büyük bir kısmı su olduğundan protein miktarları azdır. Genellikle sebzeler %1-2, meyveler de %0,5- 1,0 oranında protein içerir.

En yüksek protein oranına sahip olan meyve Guava' dır. Bir fincanında ortalama 4,2 gram protein bulunur. Günlük protein ihtiyacının %8'ini karşılar. Bu miktar yaklaşık 112 kaloridir.

1 adet meyve günlük protein ihtiyacının yaklaşık %3'ünü karşılar.

Ülkemizde kolayca tüketebileceğimiz meyvelerde ise, başta avokado gelmektedir. Sırasıyla; kayısı, incir, kivi, böğürtlen, portakal, muz, ahududu ve şeftali yer alır.

Takvim Logo

Büyümenin hızlı olduğu evrelerde proteine olan ihtiyaç da artmıştır. Aynı şekilde, bebeklerde ve hamilelerde daha çok proteine ihtiyaç vardır.

50 kilogram gelen yetişkin kadın bitkisel besinlerle beslenirse, günde 1,37x50 = 68,5 gram

65 kilogram gelen yetişkin erkek ise, 1,37x65= 89,1 gram protein almalıdır.

Karışık beslenenlerde de, vücut ağırlığının kilosu başına 1 gram protein yeterlidir.

Takvim Logo

Hayvansal ürün tüketmemeyi ya da tüketememeyi ilke edinenler de, protein ihtiyacını; Soya fasulyesi, baklagiller, tahıllar, kuruyemiş gibi birçok besinden temin edebilirler.

100 gram soya fasulyesinin protein değeri 34 gram. (100 gram dana etinde ise 19-22 gram )

Takvim Logo

Deri alt kısmında ödem oluşabilir. En sık bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkiler.

Bağışıklık sistemi ciddi derecede etkilenir. Sık hastalanmak ve alerjiler gözlenir.

Kas kaybı görülebilir, orantısız bir vücut oluşur.

Saç dökülmesi ve incelmesi sık görülür.

Takvim Logo

Marasmus hastalığı: Çocuklarda protein eksikliği sonucu kas ve yağ erimesine neden olan bir hastalıktır.
Zihinsel işlevlerde bozulma
Organ yetmezliği
Erişkinlerde kas kütlesi kaybı
Bağışıklı sisteminin zayıflaması
Hormon dengesizlikleri