Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Protein kısaca, organların en küçük yapı birimidir. Protein; bebeğin büyüyüp gelişmesi, dokuların çoğalması, hücrelerin yenilenmesi ve organların oluşması gibi işlere yarar. Vücut organlarının düzenli çalışmasını sağlayan hormonların bir kısmı protein yapıdadır.
Protein kaynaklarının en bilineni hayvansal besinler olsa da, bitkisel besinlerde de protein bulunur. Protein en çok kuru baklagillerde bulunur. Protein değeri yüksek besinler tablosu nelerdir?
En çok protein bulunan besinler
100 gramdaki protein miktarı
Kuru baklagiller - 20-25 gram
Soya Fasulyesi - 30-35 gram
Et, tavuk, balık - 15-22 gram
Peynirler - 15-25 gram
Tahıllar - 8-12 gram
Süt - 3-4 gram
Yumurta - 12-13 gram
Az yağlı, protein içeren gıdalar
Tavukgöğsü veya hindi eti: 100 gramda 30 gram protein
Balık (Ton, Somon vb.) : 100 gramda 26-29 gram protein
Süzme Peynir: 100 gramda 11,3 gram protein
Az Yağlı Dana Eti: 100 gramda 18,6 gram protein
Barbunya: 100 gramda 17 gram protein
Yumurta: 100 gramda 13 gram protein
Yoğurt (Süt, Soya Sütü): 100 gramda 6 gram protein
Kuruyemiş (Fındık, Fıstık, Badem, Kabak Çekirdeği): 100 gramda 33 gram protein
Hamsi: 100 gramda 14,5 gram protein
Kuşkonmaz: 100 gramda 2,9 gram protein
Muz: 100 gramda 1,2 gram protein
Kepek Ekmeği: 100 gramda 11 gram protein
Brokoli: 100 gramda 4,2 gram protein
Havuç: 100 gramda 0,6 gram protein
Mezgit: 100 gramda 16,4 gram protein