Gebre otu olarak da bilinen kapari, tohum halinde yetişen bir bitki ve anavatanı Asya'dır. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgesinde ağustos-eylül ayları arasında yetişir. Kapari turşu veya reçel olarak tüketilebilir. Zayıflamaya katkısı olan kapari Avrupa'da ise baharat ve garnitür olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Kaparinin faydaları ve zararları neler?
Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde 'Gebre' olarak geçen ve 'çok faydalı' bitki dediği Kapari bitkisi, İspanya'da ise milli bitki ilan edildi.
Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.
KAPARİNİN FAYDALARI
MS hastalığı tedavisinde kullanılır.
Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
Cinsel gücü artırır.
Balgam söktürür.
Bağırsak solucanlarının vücuttan atılmasını sağlar.
Ağrı kesici özelliği var. Bu sayede diş ağrılarını dindirir.
Romatizmaya iyi gelir.
Gut hastalığının tedavisinde kullanılır.
Adet düzenleyicidir ve adet sancılarını giderir.
Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
Kalça rahatsızlıklarına ve hemoroide iyi gelir.
Felç riskini azaltır.
İskorbit hastalığı ve kan bozukluklarının tedavisinde kullanılır.