Evimizden eksik olmuyor ona 'biftek' deniyor! Meğer domates...

Kahvaltıların ve yemeklerimizin vazgeçilmezi, kurusuyula, salçasıyla evimizden eksik olmayan domates, anavatanı Güney Amerika olan bir bitki türü ve bu bitkinin yenilebilir kırmızı meyvesidir. Dünyanın en popüler sebzelerinden birisi olan domates patatesten sonra en fazla üretimi yapılan üründür. Sağlığa birçok yararı olan beto karoten ve likopen gibi antioksidanlar açısından zengindir. Dünyada binlerce domates çeşidi olsa da, bunlar genel olarak herkesin neredeyse bildiği ve satın aldığı 7 popüler türe ayrılıyor. Peki bu 7 domates çeşidi neler?

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

ÇERİ DOMATES
Çeri domatesler yuvarlak, ısırabileceğiniz büyüklükte ve ısırdığınızda patlayacak kadar su içeren domates çeşididir.

Takvim Logo

Bir çeri domates (17 gram) 3 kaloridir. Eser miktarda birkaç vitamin ve mineral içerir.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Salatalara veya tek başına atıştırmalık olarak yemek için mükemmel bir seçimdir. Şiş kebaplar için de oldukça uygundur.

Takvim Logo

ÜZÜM DOMATES
Üzüm domatesler, çeri domateslerin yaklaşık yarısı kadardır. Çok fazla su içermezler ve dikdörtgen bir şeklesahiptirler. Bir üzüm domates (8 gram) sadece 1 kaloriye sahiptir.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Çeri domates gibi, üzüm domatesleri de salatalara ekleyebilir veya tek başına atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Ancak şiş kebap hazırlarken boyutları çok küçük olduğu için kullanmamanız daha iyi olacaktır.

Takvim Logo

Eğer çeri domatesin sulu olması sizin için önemli değilse üzüm domates daha iyi bir seçim olacaktır.

Takvim Logo

İTALYAN ERİK DOMATESİ (ROMA DOMATESİ)
Roma domatesleri çeri ve üzüm domateslerden daha büyüktür. Ancak dilimleyerek yemek veya yemeklerde kullanmak için o kadar büyük değildir.

Takvim Logo

Bir Roma domatesi (62 gram) 11 kaloridir ve 1 gram lif içerir.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Doğal olarak tatlı ve suludur, bu özelliği sayesinde onlardan konserve veya sos yapabilirsiniz. Ayrıca salatalarda popülerdir.

Takvim Logo

BİFTEK DOMATES
Biftek domatesler büyük ve ince dilimlendiğinde şeklini koruyacak kadar sağlamdır. 8 santim çapında (182 gram) biftek domates, 33 kalori, 2 gram lif ve günlük C vitamininin yüzde 28'ini içerir. Ek olarak bağışıklığı güçlendiren harika bir antioksidan kaynağıdır.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Sandviç ve hamburger arasına eklemek için harika bir seçimdir. Tadı hafif ve suludur, Roma domates gibi biftek domatesten de harika konserveler veya soslar yapabilirsiniz.

Takvim Logo

BAHÇE DOMATESİ (HEIRLOOM)
Bahçe domatesleri boyut ve renk bakımından önemli ölçüde farklılık gösterir. Soluk sarıdan parlak yeşile ve koyu morumsu kırmızıya kadar birçok çeşidi vardır.

Takvim Logo

Hibrit değillerdir yani laboratuvar ortamında çapraz döllenmeye tabi tutulmazlar. Bazı insanlar bahçe domatesleri hibrit olanlara göre daha doğal olarak görüyor.

Takvim Logo

Bahçe domatesi çeşitleri, marketten satın aldığınız domateslere göre daha derin ve daha tatlı bir tada sahiptir.

Takvim Logo

Bahçe domatesleri diğer domateslere benzer besin içeriğine sahiptir. Orta boy (123 gram) bir bahçe domatesi, 22 kalori ve 552 mcg beta karoten içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağı ve A vitamini deposudur. Bu da özellikle göz sağlığı için çok önemlidir.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Bu domates çeşitlerinden konserve hazırlayabilir veya sos yapabilirsiniz. Kendi başına da yemek için mükemmel bir lezzete sahiptir. Eğer bu şekilde yemeyi tercih ediyorsanız, üzerini hafifçe tuzlayarak tüketebilirsiniz.

Takvim Logo

ASMA DOMATES
Asma domatesler hala günümüzde üzerinde büyüdükleri asmaya bağlı olarak satılıyor. Bu özellik raf ömürlerinin uzamasını sağlıyor.

Takvim Logo

Bazı araştırmalar, asmada olgunlaşmış domateslerin, en yüksek olgunluktan önce toplananlardan daha yüksek seviyelerde antioksidan ve diğer besinler içerdiğini göstermiştir.

Takvim Logo

Asmadaki bir orta boy domates (123 gram), 22 kalori ve 3.160 mcg likopen içerir. Kalp koruyucu etkileri olan güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Genellikle sandviçler için dilimlenebilecek kadar büyük ve serttir. Ek olarak konserve ve soslarda da kullanabilir.

Takvim Logo

YEŞİL DOMATES
Yeşil domatesler iki türe ayrılır: Tamamen olgunlaştığında yeşil olanlar ve henüz kırmızıya dönmemiş, olgunlaşmamış olanlar.

Takvim Logo

Bazı ülkelerin yemeklerinde şaşırtıcı bir şekilde olgunlaşmamış yeşil domates kullanılır. Örneğin, dilimlenmiş, mısır ununa bulanmış ve kızartılmış yeşil domatesler Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerdir.

Takvim Logo

Yeşil domatesler serttir ve dilimlemesi kolaydır. Diğer çeşitleri gibi düşük kalorilidir. Bir orta boy yeşil domates (123 gram) sadece 28 kaloridir.

Takvim Logo

Yemeklerde nasıl kullanılır?
Konserve veya sos yapmak için mükemmeldir. Keskin ve hafif ekşidir, bu nedenle yemeklere benzersiz bir lezzet ve renk katarlar. Yeşil domatesin yemeklerde diğer yaygın kullanımlarından biri de sandviçler ve etler için çeşni yapmaktır.

Takvim Logo

Bununla birlikte olgunlaşmamış yeşil domatesler, olgun olanlara göre daha çok alkaloid içerir. Bu da onları sindirmeyi zorlaştırır. Ek olarak bazı kişilerde gastrointestinal (reflü, gastrit vb.) sorunlara neden olur. Bu yüzden çiğ olarak yenmemesi gerekir. Kaynak: Milliyet