Dünya Sağlık Örgütü en sağlıksız yiyecekler listesini açıkladı! Bu besinleri sık sık tüketiyorsunuz...

Tükettiğiniz besinleri 'kilo aldırır mı?, 'kaç kaloridir?' gibi soruları düşünerek yiyoruz birçoğumuz. Fakat, kilomuzu ve vücudumuza yerleşen yağı düşünürken, vücudumuz konusunda bazı şeyleri ihmal ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, insan sağlığına birebir zarar veren besinleri açıkladı. Bunların arasında çok şaşıracağınız, her gün tükettiğimiz besinlerde var. Siz siz olun bu listeye göz atmadan yiyip, içtiklerinize karar vermeyin. İşte Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı en sağlıksız besinler listesi...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Dünya Sağlık Örgütü insan sağlığına zarar veren 30 besini açıklandı. Açıklanan 30 besinin yanı sıra, ürünlerin içindeki zararlı maddeleri de belirtti. Günlük hayatta yediğimiz ürünlerin zararlı olduğu ortaya çıktı. İşte uzak durmamız gereken en sağlıksız 30 besin...

Takvim Logo

Amerika'da sağlıklı yaşam alanında tüyolar veren eatthis.com insan sağlığına zarar verebilecek 30 ürünü açıkladı.

Takvim Logo

Açıkladığı 30 besinin yanı sıra, ürünlerin içindeki zararlı maddeleri de belirtti.

Takvim Logo

İŞLENMİŞ ET

Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz

Takvim Logo

AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER

Zararlı içerik: Hidrojenize yağ

Takvim Logo

TATLANDIRICI

Zararlı içerik: Sukraloz

Takvim Logo

CİPS

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Takvim Logo

MARGARİN

Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası

Takvim Logo

ŞEKERLEMELER

Zararlı içerik: Yapay boya, fazla şeker, doymuş yağ

Takvim Logo

SOSİSLİ SANDVİÇ

Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)

Takvim Logo

MİKRODALGA PATLAMIŞ MISIRI

Zararlı içerik: Trans yağlar

Takvim Logo

TAVUK NUGGET

Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası),karajenan

Takvim Logo

PAKETLENMİŞ SMOOTHİE

Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı

Takvim Logo

BEYAZ ŞEKER

Takvim Logo

KAHVE KREMASI

Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker

Takvim Logo

BEYAZ UN

Zararlı içerik: Klor dioksit

Takvim Logo

TOFU

Zararlı içerik: Magnezyum sülfat

Takvim Logo

DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ

Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon

Takvim Logo

ŞEKERLİ KAHVALTILIK GEVREK

Zararlı içerik: İşlenmiş karbonhidrat ve şeker.

Takvim Logo

HAZIR TURŞU

Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)

Takvim Logo

HİNDİ

Zararlı içerik: Arsenik

Takvim Logo

İŞLENMİŞ SOMON

Zararlı içerik: PCB (Poliklorlu bifenil)

Takvim Logo

MUFFİN

Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar

Takvim Logo

YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR

Zararlı içerik: Polisorbat 60

Takvim Logo

KURUTULMUŞ MEYVE

Zararlı içerik: Sülfit

Takvim Logo

PANKEK ŞURUBU

Zararlı içerik: Yüksek fruktozlu mısır şurubu

Takvim Logo

DONDURMA

Zararlı içerik: Soya yağı, titanyum dioksit, yapay renklendirici

Takvim Logo

SALATA SOSU

Zararlı içerik: Sodyum karboksimetil selüloz

Takvim Logo

GRANOLA BAR

Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı),soya yağı ve BHT

Takvim Logo

KONSERVE ÇORBA

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Takvim Logo

BULYON KÜPLERİ

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Takvim Logo

DONDURULMUŞ ARA SICAK

Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar

Takvim Logo

JÖLE

Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin

Takvim Logo

SPORCU İÇECEĞİ

Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi

Takvim Logo

KİRPİ BALIĞI

Oldukça "tatlı" gözüken bu balık aslında derisinde, yumurtalıklarında ve karaciğerinde ölümcül bir zehir içeriyor.Şefler bu yemeği hazırlarken oldukça dikkatli davranmalı ve balığın kötü organlarından kurtulmalıdır. Japon restoranlarında bu balığın hazırlanış aşaması için belirli eğitimler verilip denetleniyor.

Takvim Logo

KAJU

Yaygın olarak bilinmese de süpermarketlerde gördüğünüz çiğ kajular içerisinde zehir bulunan maddeler içerir. Yüksek dozda alımı zehir üretebilir.

Takvim Logo

HÁKARL

İzlanda'ya özgü olan bu yiyecek, ne böbrek ne de idrar yolu olan bir köpek balığından yapılan bir yemektir. Böylece tüm vücudun toksinleri doğrudan cilde geçmiş olur. Normalde Hákarl özel bir fermantasyon işlemi ile tedavi edilir ve 5-6 ay kurumaya bırakılır. Bu yemek, çavdar ekmeği ile servis edilir. Genelde insanlar tadının güzel olmadığı hakkında yakınır.

Takvim Logo

SANNAKJİ (Canlı ahtapot)

Bu yemek Güney Kore ve Japonya'da popülerdir. Tehlikeli kısmı, ahtapotun canlı olmasından kaynaklı emilim yapabilmesidir. Ahtapot kavrama gücüne sahipken yemeniz boğulma anlamında riskli olacaktır. Bu boğulma nedeniyle yılda yaklaşık 6 ölüm yaşanıyor.

Takvim Logo

PANGİUM EDULE (Futbol meyvesi)

Doğu Asya'ya özgü bu aromalı meyve, karmaşık ve uzun bir hazırlığa sahip. Ağacın yaprakları, tohumları ve diğer birçok kısmı, toksin prusik asitini kolayca veren yüksek oranda bir glukozid içerir.Tüketimden önce yıkama, kavurma, ıslatma gibi çeşitli yöntemler kullanılarak tohumlar çıkarılmalıdır.

Tohum kaynatıldıktan veya kavrulduktan sonra yemek için güvenli hale gelecektir. Yapım aşaması kısaca; tohumları kabukları olmadan kaynattıktan sonra muz yaprakları, kül ve toprak ile birlikte kırk gün boyunca gömülü bırakılıyor. Bu futbol meyvesi, aslında mükemmel bir C vitamini ve demir kaynağı.

Takvim Logo

CASSAVA (manyok)

Bu kök sebze, yararlı besin maddeleri ve dirençli nişasta sağladığı için gelişmekte olan ülkelerde popüler bir yemektir.
Güney Amerika'ya özgü olan bu sebze, şimdi birçok tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Fakat çiğ yenildiğinde, siyanür üretebilir (insan vücudu için ölümcül bir madde).

Takvim Logo

MÜRVER

Bu meyveler oldukça lezzetli görünüyor. Ama kesinlikle kasvetli bir tarafları var. Yaprakları, tohumları ve dalları siyanür içeriyor. Bu nedenle bunları çıkarmanız ve sadece tamamen olgunlaşmış ve düzgün pişirilmiş mürverleri yemeniz gerekir.
Aksi takdirde şiddetli ishal ve nöbetler gibi eğlenceli olmayan semptomlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, müverlerin grip de dahil olmak üzere virüslerle savaşmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu da söyleniyor.

Takvim Logo

ACKEE

Bu gizemli (ve garip görünümlü) meyve Jamaika kusma hastalığına neden olabilir, ki bu hiç eğlenceli değildir ve ölümcül olabilir. Bu egzotik yemeğin tadını çıkartabilmek için, Batı Afrika'ya özgü olan siyah tohumları çıkartıp olgunlaşmış olan bir Ake yemeniz gerekir. Bu şekilde, hastalığa neden olan toksinlerden kaçınmış olursunuz...

Takvim Logo

BEYNİ ZEHİRLEYEN BESİNLER

Besinlerden aldıklarımız sadece kilomuzu etkilemiyor. En çok etkilenen organlardan biri beyin...

BU BESİNLERE DİKKAT!

Yediklerimizden, içtiklerimizden etkilenen beyin, tükettiklerinize göre reaksiyon veriyor. Yani beyin gücünüzü güçlendiriyor veya zayıflatıyor. Bu noktada da devreye 'beyni tüketen, zayıflatan besinler nelerdir?' sorusu giriyor. İşte beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekler...

Takvim Logo

ANTRİKOT
Etin en çok sevilen yerlerinden biridir antrikot. Ancak 170 gram antrikotta 12 gram doymuş yağ bulunuyor. Fizyoloji ve Davranış çalışmasında doymuş yağların kalbin yanı sıra, Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve bilişsel işlevi olumsuz etkilediği açıklandı.

Takvim Logo

İŞLENMİŞ PROTEİNLER

Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır.

Takvim Logo

DONDURMA

Yarım kase vanilyalı dondurmada 10 gram doymuş yağ ve 19 gram şeker bulunuyor. Birçok çalışma, doymuş yağ ve şekerden zengin diyetlerin bilişsel becerileri ve sözel belleği azalttığı gösterilmiştir. Uzmanlar, dondurma yerine, yaban mersini veya çilekle birlikte yoğurt yiyebileceğinizi söylüyor.

Takvim Logo

ŞEKER VE ŞEKER ÜRÜNLERİ

Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir. Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.

Takvim Logo

ALKOL

Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.

Takvim Logo

FAST FOOD

Yakın zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır.

Takvim Logo

Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.