
Bugünden itibaren satılık ve kiralık konut ilanları yetki doğrulaması yapılmadan verilemeyecek. Mevcut ilanlar ise süresi dolduğunda aynı şekilde yetki doğrulaması yapılarak yeniden ilana verilebilecek.

Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacak. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacak. Bugünden itibaren yetki doğrulaması yapılmadan emlak ilanı verilemeyecek. Ticaret Bakanlığı sistemi A'dan Z'ye anlatırken, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) ilişkin merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

EİDS nedir?
EİDS, ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve elektronik ilan platformlarındaki taşınmaz ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmayı amaçlayan bir doğrulama sistemidir.

EİDS kapsamında kimler ilan verebilecek?
EİDS ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecek. Birinci derece kan hısımları kişinin annesi, babası ve çocukları olarak kabul edilirken, ikinci derece hısımlar ise kişinin kardeşi, büyükbabası, büyükannesi, torunları olabilecek.

Birinci ve ikinci derece kan hısımlarım veya eşim benim adıma emlak işletmesini yetkilendirebilecek mi?
Birinci ve ikinci derece kan hısımlarınız veya eşiniz size ait taşınmazlar için ilan verebilecek ancak bu kişiler sizin adınıza emlak işletmesi yetkilendirme işlemi yapamayacak. Emlak işletmesi sadece taşınmaz sahibince yetkilendirilebilecek.