
Af yasası için heyecanlı bekleyiş sürüyor. TBMM'nin kapanmasıyla birlikte kader mahkumları ve aileleri bir süre daha bekleyecek. Ceza infaz yasasında yapılacak düzenlemeler ile 80 bin mahkum serbest kalacak. Yüzde 66 olarka uygulanan ceza yasası yüzde 50'ye düşürülecek. Cezasını tamamlamış olan kader mahkumları bu durumdan yararlanacak. Ancak taciz, tecavüz, istismar, terör ve devlete karşı işlenen suçlar kapsam dışı olacak. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ceza infaz düzenlemesinin TBMM'nin ilk gündemlerinden olacağını söyledi. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin TBMM açılı açılmaz gündeme gelmesi bekleniyor. Peki, af çıkacak mı, ne zaman çıkacak? Af yasası nasıl olacak? Af kimleri kapsıyor? İşte tüm af sorularının yanıtları...

ADALET BAKANI'NDAN AF AÇIKLAMASI
Af yasası ile ilgili heyecanlı bekleyiş sürerken gözlerin çevrildiği Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ilk kez konuştu. Gül ceza infaz yasası ile ilgili soruya, "Ekim ayında Meclis açıldığında ilk gündem maddesi, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hayata geçmesi olacaktır." ifadelerini kullanarak yanıt verdi.

TBMM'DE ZAMAN YETMEDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi dün gerçekleştirilen son Genel Kurul ile tatile girdi. Tatil öncesi ekonomi ile ilgili reform paketi onaylanırken, ceza infaz yasası gündeme gelmedi.

AF YASASI NASIL OLACAK?
Yargı paketinin çerçevesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti Grup Başkanvekilleri, Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda çizildi. Meclis'teki diğer partilerle yapılacak görüşmelerinin neticesine göre, İnfaz Yasasını içerecek bölümün ilk olarak Meclis tatile girmeden yetiştirilmesi planlanıyor. Nafaka ve diğer düzenlemeler yeni yasama yılının başlayacağı Ekim ayına bırakılacak.

80 BİN KADER MAHKUMU SERBEST KALABİLİR
Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin hukukçu milletvekillerinin hazırladığı, içinde ceza infaz sisteminde değişiklik hükümlerinin de yer aldığı yargı paketinin tatil öncesi Meclis'e sunulması bekleniyor. Teklifin kanunlaşması durumunda, son yapılan hesaplamalara göre cezaevlerindeki 80 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün serbest kalacağı belirtiliyor.