Üreticiden 80 kuruşa alınan mandalinanın, aracı ve komisyoncuların fahiş kârları ile Hal'de 1.60'a, pazarda 4.08'e, markette ise 4.61 TL'ye tüketiciye sunulmasına neden olan sistem, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine köstek olmayı sürdürüyor.
2018'i yüzde 20.3 ile Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefi olan yüzde 20.8'in altında kapatan enflasyon, 2019'a, gıdadaki fahiş artışların etkisiyle yükselişle başladı. Üç ay aradan sonra tekrar ibreyi yukarı çeviren Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜEF) ocakta yüzde 1.06 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 20.35 olarak gerçekleşti.
ZİRVE GÖRÜLDÜ
Ocak ayında sebze ve meyve fiyatlarındaki anormal yükselişle Türkiye'nin ana gündem maddesi haline gelen gıda fiyatları, enflasyon rakamlarında da kendisini fazlasıyla hissettirdi. Özellikle marketlerin üreticiden aldıkları malları yüzde 500'e varan farklarla tüketiciye satması, gıda enflasyonunu zirveye taşıdı. Ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış yüzde 6.43 ile gıda ve alkolsüz içecek grubunda gerçekleşti.