TYT, AYT SORULARI VE CEVAPLARI A-B-C-D! Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 81 genelinde 18-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran Cumartesi günü saat 10:15'te, Alan Yeterlilik Testi (AYT) 19 Haziran Pazar günü saat 10:15'te, Yabancı Dil Testi (YD) de 19 Haziran Pazar saat 15.30'da yapıldı. Sınavdan çıkan adaylar hemen telefonlarına sarılarak soru kitapçığı ve cevap anahtarını araştırmaya başladı. İşte PDF şeklinde TYT, AYT ve YDT soru ve cevapları...
Son dakika haberi... Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı. İşte tek tıkla PDF olarak indirebileceğiniz TYT, AYT, YDT soru ve cevapları...
👉Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
👉Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Cevap Anahtarları için TIKLAYINIZ
👉Yabancı Dil Testi (YDT) ve Cevap Anahtarı (ALMANCA) için TIKLAYINIZ
👉 Yabancı Dil Testi (YDT) ve Cevap Anahtarı (ARAPÇA) için TIKLAYINIZ
👉 Yabancı Dil Testi (YDT) ve Cevap Anahtarı (FRANSIZCA) için TIKLAYINIZ
👉 Yabancı Dil Testi (YDT) ve Cevap Anahtarı (İNGİLİZCE) için TIKLAYINIZ
👉Yabancı Dil Testi (YDT) ve Cevap Anahtarı (RUSÇA) için TIKLAYINIZ
ÜNİVERSİTE SINAVI 2022 YKS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
YKS'DE BARAJ OLACAK MI?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2022 YKS, ön lisans ve lisans programları tercihlerinde 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı.
SINAVA REKOR BAŞVURU: 3 MİLYON 243 BİN 425 ADAY!
Prof. Dr. Halis Aygün YKS sınavına tam 3 milyon 243 bin 425 adayın başvuru yaptığını belirtti. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Aygün şunları aktardı:
"YKS'nin 18 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te yapılacak birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 234 bin 409 aday katılacak. Sınav, 10 bin 537 binada, 180 bin 601 salonda uygulanacak. TYT oturumunda 521 bin 191 kişi görev alacak. 19 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum olan AYT'ye 2 milyon 56 bin 512 aday katılacak. Sınav, 6 bin 17 binada, 111 bin 531 salonda uygulanacak. AYT'de ise 317 bin 765 kişi görev alacak. 19 Haziran Pazar günü saat 15.45'te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan YDT'de ise 168 bin 430 aday sınava girecek. Sınav 882 binada, 7 bin 618 salonda uygulanacak. Sınavın son oturumunda ise 30 bin 418 kişi görev alacak."
YKS 2022 - TYT AYT YDT PUAN HESAPLAMA (ÖSYM FORMÜLÜ)
YKS puan hesaplaması yapılırken; öncelikle, adayların testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın testten almış olduğu ham puan hesaplanacak.
Adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak; ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda ise güncellenen cevap anahtarı esas alınarak puanlama yapılacaktır.
TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olması şartı bulunmaktadır.
A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı ortaya çıkarılacaktır.
AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacak. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.
A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları ortaya çıkacak.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacak.
Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracak ve bu bağlamda TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.