Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek?

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırılarda, İsrail ve Filistin'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıları İran'dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi. Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi. A Haber canlı yayınında saldırıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir an önce ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde İsrail-Filistin arasındaki bu gerginliğin minimize edilmesi noktasında Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin önemli bir rol üstleneceği kanısındayım." dedi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 1

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda, İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısının 100'e yükseldiği, yaralıların 1000'i geçtiği bildirildi.

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 100 İsraillinin öldüğünü duyurdu. Ülke genelinde yaralı sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 2

ÇOK SAYIDA ÖLÜM VAR
Kanal 12'nin haberinde ise İsrail genelinde yaralı sayısının 750'yi geçtiği belirtildi. Gazze yakınlarındaki Birüssebi kentindeki Soroka Hastanesi, 60'tan fazla ağır yaralının hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 3

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 4

BM'DEN GERİLİMİ AZALTMA ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Filistin ile İsrail arasında bu sabah başlayan gerilim karşısında bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesini önlemek için gerilimi azaltma çağrısında bulundu.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 5

Türk, yaptığı yazılı açıklamada,"Bu sabah, Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 6

Bu saldırının İsrailli siviller üzerinde "korkunç bir etkisi" olduğunu belirten Türk, sivillerin hiçbir zaman saldırıların hedefi olmaması gerektiğini kaydetti.

İsrail güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve edindikleri bilgiye göre en az 5 kişiyi öldürdüğünü de belirten Türk, "Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 7

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,"Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek."dedi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 8

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine kabine üyeleri ve güvenlik otoriteleriyle bir toplantı yaptı.

Toplantının başında, İsrail'in sabahtan itibaren "savaşta olduğunu" ifade eden Netanyahu, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek. İkinci olarak Gazze Şeridi içinde düşmana feci bir bedel ödetmek. Üçüncü amacımız diğer cepheleri güçlendirmek. Böylece kimse bir hata içinde bu savaşa katılmasın."

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 9

İsrail vatandaşlarından birlik olmalarını isteyen Netanyahu, "Bir savaşın içindeyiz. Savaşta ortak akılla hareket etmek gerekir. Tüm İsrail vatandaşlarını en yüksek hedefimiz savaşta zafer için birleşmeye çağırıyorum." dedi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 10
İSRAİL: HAMAS İRAN'DAN ALDIĞI TALİMAT VE DESTEKLE SALDIRI BAŞLATTI
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıları İran'dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi.
Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 11

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail'e karşı"sebepsiz kanlı bir saldırı"başlattığını ifade etti.

İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi.
Herzog, uluslararası topluma"Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yaptı.
Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 12

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırının ardından Türkiye ve Mısır, taraflar arasında itidal çağrısı yaparken Avrupa ülkeleri, Hamas'ı kınayıp İsrail'e destek veren açıklamalarda bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'ndeki konuşmasında, İsrail ve Filistin taraflarına itidalli davranma çağrısı yaparak, "Türkiye olarak bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz." dedi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 13

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: SİVİL CAN KAYIPLARINI ŞİDDETLE KINIYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırılara ilişkin, "Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmeler hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail ve Filistin'de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı kaydedildi.

"Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanılan açıklama, şöyle devam etti:

"Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz."

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 14

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz."

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, bugün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 15

AK PARTİ: İTİDAL ÖNEMLİDİR
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK sonrası yaptığı açıklamada gelişmeleri yakında takip ettiklerini belirtti.

Çelik, "Yakından takip ediyoruz. Prensip olarak her türlü sivil ölüm kaybına karşıyız. Sivillerin kaybına yol açacak şiddetten uzak durulması gerektiğini ifade ediyoruz. İtidal önemlidir. Şiddetin artırılmasının daha vahim sonuçları olacaktır. Şiddetin daha fazla tırmanmasından kaygı duyduğumuzu ifade ediyoruz."dedi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 16

Bölgeden sürekli bilgi aldıklarını belirten Çelik, "Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması vatandaşlarımızın güvenliği içindir. Birimlerimiz vatandaşlarımızın bulunduğu bölgeleri bilmektedir. Çatışma bölgelerindeki vatandaşlarımızın oradan çıkarılması için çalışmalarımız var. Çatışma bölgesi olduğunda bizden yardım istendiğinde Türkiye Cumhuriyeti tüm imkanlarla ilgilenmektedir." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 17

TÜRKİYE NASIL BİR YOL İZLEYECEK?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya A Haber'e yaptığı açıklamalarda iki ülke arasındaki çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 18

CUMHURBAŞKANIMIZA BÜYÜK BİR GÜVEN VAR


Sabah saatlerinden itibaren İsrail'e çok sayıda roket atıldığını belirten Sırakaya, "Cumhurbaşkanımız da sürece yönelik itidal çağrısında bulundu. Bu olayların tırmanması iki tarafa da yaramayacak. İki ülkenin de insan kaybını artıracak şeylerden kaçınması gerekiyor. BM ve NATO bu konularda büyük erezyona uğradı. Cumhurbaşkanımıza Rusya-Ukrayna, Ermenistan-Azerbaycan konularında olan güveni görmüş olduk. Cumhurbaşkanımızın adı uluslararası toplumda güven duyulan bir isim haline geldi. Önümüzdeki dönemde İsrail-Filistin arasındaki bu gerginliğin minimize edilmesi noktasında Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin önemli bir rol üstleneceği kanısındayım." dedi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 19

ATEŞKESİN SAĞLANMASI GEREKİYOR
Ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini belirten Sırakaya, "İlk olarak bölgede ateşkes ilan edilmeli. Cumhurbaşkanımız önümüzdeki saat ve günlerde iki ülkenin liderleriyle görüşme gerçekleştirecektir. Zaten Netanyahu yakın zamanda Türkiye'ye gelecekti. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Yahudi toplumuyla bir araya geldiğinde büyük bir saygı görüyor ve bence önümüzdeki süreçte dünya barışına katkı sunmak adına burada geri durmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 20

Avrupa ülkeleri ve kurumları da Hamas'ın başlattığı saldırıya tepki gösterirken, İsrail'e destek mesajları yayımladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 21

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas'ı kınarken, "İsrail'in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır." yorumunu yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise "İsrail ile tam dayanışma içindeyim" mesajını paylaştı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 22

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise "Gazze'den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas'ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail'in yanında duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 23

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum." açıklamasını yaptı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 24

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli "sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini" belirtti. Sunak, "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır." ifadesine yer verdi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 25

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de "Aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kayba neden olan, bugün İsrail'e yapılan zalim terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail halkının yanında duruyoruz ve kendini savunma hakkına tam destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 26

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ise "Hamas'ın saldırılarını açıkça kınadığını" belirterek, İsrail halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 27

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 28

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise "İsrail'deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail'le dayanışma içindeyiz." yorumunu paylaştı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 29

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu." ifadesi kullanıldı.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 30

Bölgedeki gelişmeler karşısında "azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla riske maruz bırakılmaması"çağrısına yer verilen açıklamada, gerilimin tırmanmasının ateşkes çabalarını olumsuz yönde etkileyebilecek olası ciddi yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 31

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de "Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum." ifadelerine yer verdi.

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 32

İsrail güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve en az 5 kişiyi öldürdüğünü belirten Türk, şunları kaydetti:

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 33

"Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum."

Başkan Erdoğan'dan İsrail ve Filistin'e itidal çağrısı: Fevri adımlardan uzak durun | Türkiye nasıl bir yol izleyecek? - 34

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise Hamas'ı kınayarak,"İsrail hükümetinin ve halkının yanındayız ve bu saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." değerlendirmesini yaptı.