Derbideki olaylarla ilgili 50 kişi gözaltında

Gözaltındakilerin sorgusu sürerken Vali Mutlu’dan eleştirilere cevap geldi.

Giriş Tarihi 14 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 14 Mayıs 2012, 18:01
Derbideki olaylarla ilgili 50 kişi gözaltında

İÇİNDEKİLER

Tarihi derbi sonrası yaşananlar Türkiye'nin gündeminde. Olayla ilgili gözaltına alınan yaklaşık 50 kişinin sorgusu sürüyor.

Tartışılan bir nokta da polisin müdahalesi... Orantısız güç kullanıldığı yönündeki eleştirileri haksızlık olarak niteleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olayları başlatan kale arkasındaki grubu işaret etti.

2011-2012 sezonu şike iddialarıyla gergin başladı. Nasıl başladıysa öyle de bitti. Şampiyonu belli eden maçın sonrası yaşananlar aslında bir seneyi özetledi. Fanatikleri ne caydırıcılığı artırılan yasa ne de uyarılar durdurdu.

Olaylar sebebiyle gözaltına alınan 59 kişiden çocuk yaştaki 12'si savcının talimatıyla ailelerine teslim edildi.

Eğitimli Fanatikler

Diğerlerin sorgusu sürüyor. Ancak ulaşılan bilgiler düşündürücü... Gözaltındakilerin üzerinden çıkan fanatizm formasının altında, üniversite öğrencisi, doktor ve mühendis beliriyor.

Yeni Gözaltılar Olabilir

Gözaltı sayısı artabilir. Zira oluşturulan özel ekip, mobese ve çevredeki güvenlik kameralarını inceliyor.

Polisin Müdahalesi Tartışılıyor

Tartışılan bir nokta da polisin müdahalesi oldu. Bazı çevreler, olayları bu seviyeye polisin orantısız güç kullanmasının getirdiğini dillendirdi.

Vali Mutlu: "Eleştiriler Haksız"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu bir gazeteye yansıyan değerlendirmesinde eleştirileri haksızlık olarak niteledi. Mutlu, şunları söyledi:
"Kale arkasından ilk saldırı geldiğinde polis kalkan ve coplarla karşı saldırıya geçip çatışmaya girseydi görüntüler bugün çok daha kötü olurdu. Yani orada polis müdürlerimiz o dar zamanda bunu muhakeme edip 'gaz mı cop mu' kararını verdiler. Bu eleştiriler haksız. Olayları, saldırıları oturup izleyemezdik. Orada gözü dönenleri herkesin görmesi lazımdı. Bunlar herkese her şeyi yapar."

İncelen bir nokta da kupa töreni öncesinde stat içinde yaşananlar oldu. Çimlerin sulanması, yüksek sesle marş çalınması ve elektrikleri kesme talimatını kim verdi?

Nihat Özdemir: "Hiçbir Şekilde Tasvip Etmiyorum"

Bu sorulara cevap aranırken Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir'den de bir açıklama geldi.

Özdemir, "Galatasaray maçı sonrası çıkan olayları hiçbir şekilde tasvip etmiyorum. Üzücü olaylar. Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Bu yıl Galatasaray kazandı, ileriki yıllarda belki biz kazanırız. Bunu kabul etmek lazım, bu olaylar son olsun" dedi.

Fatura Tüm İstanbullulara Kesildi

Öte yandan olayların faturası yine tüm İstanbullulara kesildi. Garaja çekilen 100'e yakın otobüs bir süre sefer yapamayacak.