Akü nasıl takılır?

Araca akü montaj edilirken hangi kriterler göz önüne alınır? Yerleştirilen bölgede aranan özellikler nelerdir?

Giriş Tarihi 03 Mart 2010, 00:00 Güncelleme 03 Mart 2010, 13:02
Akü nasıl takılır?

İÇİNDEKİLER

Araçlarda akünün monte edileceği yer, üretici marka tarafından belirlenir ve sabitleme noktalarıyla sallanması önlenir. Yeni alınacak akünün cinsine göre montajı yapılmadan önce şarj edilir veya edilemez. Standart otomobil aküleri bu şekildedir. Araçtaki akünün monte edildiği yer veya bölüm, bu parçanın çalışma şartlarını etkilediği için uygun yere yerleştirilmesi için bazı kriterlerin sağlanması gerekir.

Bunlar; servis ve bakım işlemleri için rahatça ulaşılabilir olmalı, seyir esnasında fazla ısınmaya ve soğumaya karşı korunmalı, nemden, yağdan, yakıttan ve mekanik herhangi bir etkiden korunmalıdır. Çarpışma esnasında araç yolcularını, aküden fışkıracak gazdan ve sızacak asitten korunabileceği bir montaj yeri seçilmeli. Konstrüksiyon açısından motora çok yakın veya güçlü ısı yayan ünitelerin yakınına yerleştirilen akülerin ömürleri, yüksek ısıdan olumsuz etkilenir. Artı plakaların korozyona uğraması, saf suyun azalmasıyla kendi kendine deşarj artar. Bu tür etkenlerden korunması için akü kasaları, çeşitli plastik maddelerden üretilir.

Bunun dışında yüksek sıcaklıklara maruz kalacak aküler de, özel bir koruyucuyla korunmaktadır. Bu tür, sanıldığı gibi kışın soğuktan koruma önlemi değildir. Şayet akü araç içinde ya da bagajda uygun bir yere monte edilecekse şu konulara dikkat edilmelidir. Akü araç içinde bir yere monte edilmiş ise ıslak akülerde, yatma açısı optimize edilmiş aküler yerleştirilir veya sızdırmaz AGM tipi aküler kullanılır.

Aynı şekilde araç içerisindeki akülerde de daima gaz tahliye hortumu mevcuttur. Şayet araç devrildiği an tavanı üzerine akü asidi sızabilir. Araç içindekilerin yaralanma tehlikesi söz konusu olabilir. Devrilme açısı optimize edilmiş veya sızdırmaz tip aküler sayesinde asit zararlarına karşı risk faktörü en aza indirilir. Önemli olan, değiştirme sırasında bu özelliklere dikkat edilmesidir. Bu orijinal akü parçalarında verilmiştir. Gaz tahliye borusunun tekrar aküdeki merkezi tahliye çıkışına sokulması unutulmamalıdır.