Memurlar için toplu sözleşme maratonu başlıyor
Yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlıyor. Memur temsilcileri taleplerini en az 1 hafta öncesinden iletecek, görüşmeler sonucunda 2 yıllık rota çizilecek.
Memurların ve emeklilerin gelirleri Temmuz ayıyla birlikte arttı. Yaklaşık 4 milyon memur yüzde 15.57 zamlı maaşlarını bu hafta cebine koydu. Sayıları yaklaşık 2.5 milyon olan memur emeklileri de zam farkı için gün sayıyor. Ancak bir de toplu sözleşme heyecanı yaşanıyor. Önümüzdeki 2 yıllık dönemde elde edilecek kazançların temeli Ağustos ayında atılacak.
Memur emeklileri (DHA)
2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşmelerinde hizmet kollarında anlaşmaya varılmış ancak kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklar üzerinde taraflar arasında toplu sözleşme imzalanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nca karar verilmişti. Şimdi de 2026 ve 2027 yıllarını kapsayacak 8. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri için kollar sıvandı.
Memur emeklileri (DHA)
HAFTAYA BELLİ OLACAK
Yetkili memur konfederasyonları ve sendikalar, toplu sözleşme maratonu için hazırlıklara başladı. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre, konfederasyon ve sendikaların tekliflerini toplu sözleşme görüşmelerinin başlama tarihinden en az bir hafta önce Kamu İşveren Heyeti'ne sunması gerekiyor. Buna göre talepler önümüzdeki hafta belli olacak.
Memur emeklileri (AA)
Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları arasında yürütülecek görüşmelerin başlama tarihi ise 1 Ağustos. Yine kanuna göre, görüşmelerin, hakem kurulu da dahil olmak üzere, Ağustos ayının sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.
Memur emeklileri (AA)
NELER BELİRLENECEK?
Toplu sözleşme ile memurların ve memur emeklilerinin 2026 ve 2027 yıllarında mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler karara bağlanacak. Hem genel hem hizmet kollarına ilişkin talepler masaya yatırılırken, görüşmeler sonucunda önümüzdeki 2 yılın maaş zamları, ek ödemeler ve destekler netleşecek.
Yasal Uyarı: Takvim.com.tr'de yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.