Memura erken emeklilik formülü

Kamuda 10 yılı aşkın süre çalışıp emeklilik süresini tamamlamadan memuriyetten ayrılanlara önemli bir imkan var. Kalan zaman isteğe bağlı sigortayla ödenip Emekli Sandığı’ndan emekli olunabiliyor.

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Memura erken emeklilik formülü

Kamuda yaklaşık 4 milyon memur bulunuyor. Erken emekli olmak isteyen kamu görevlilerinin de borçlanma, isteğe bağlı sigorta gibi hakları bulunuyor. En az 10 yıl memur olarak çalışıp görevinden kendi isteğiyle ayrılan memurlar, kalan süreyi isterlerse isteğe bağlı sigorta ile tamamlayıp Emekli Sandığı emeklisi olabiliyor.

Buradaki 10 yıllık sürenin fiilen çalışılan süre olması gerekiyor. Yani Fiili Hizmet Süresi Zammı, aylıksız izinler, askerlik gibi süreler hariç 10 yıl çalışma yapılması gerekiyor. Memurluktan atılanların ve memur olmak için gerekli şartları kaybedenlerin bu uygulamadan yararlanma imkanı yok.

Memura erken emeklilik formulü (AA)Memura erken emeklilik formulü (AA)

SÜREYİ KAÇIRMAYIN
En az 10 yıllık memuriyeti olanların sağlanan bu imkandan yararlanmak için istifa ettikten sonraki 6 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor.

Örneğin; 17 yıl memurluk yapmış biri istifa ettikten sonra SGK'ya başvurarak kalan 3 yıllık süreyi isteğe bağlı ödeyip emeklilik hakkı kazanabiliyor. Emekli ikramiyesi, istifa etmeden önce çalışılan süreye göre hesaplanıyor. Bu arada isteğe bağlı sigortaya geçen memurlar primlerini 6 aydan fazla süre ile aksatırlarsa haklarını kaybediyor. Bu 6 aylık süre peş peşe ya da aralıkla da olsa sayılıyor.

Memura erken emeklilik formulü (AA)Memura erken emeklilik formulü (AA)

KİMLER YARARLANAMIYOR?
Memuriyetten atılanlar, ceza alanlar.
Memurluk vasfını kaybedenler.
1 Ekim 2008'den sonra memur olanlar. Bu tarihten sonra memur olanlar eğer isteğe bağlı sigorta öderlerse ve bu 3.5 yılı geçerse bu durumda Bağ-Kur şartlarından emekli olur.
10 yıllık aralıksız memuriyeti tamamlamayanlar.
Ayrıldıktan sonra herhangi bir kuruma bağlı olarak çalışanlar.
İstifa ettikten sonra 6 ay içinde başvurmayanlar.

KİMLER YARARLANIYOR?
En az 10 yıl memur olarak çalışanlar.
Görevlerinden istifa ederek ayrılanlar.
Sosyal güvenlik kuruluşlarının birinden emekli aylığı bağlanmamış olanlar.
Sosyal güvenlik kuruluşlarından birine tâbi çalışmayanlar.
1 Ekim 2008 öncesinde memur olanlar yani 5534 sayılı yasaya tabi olanlar.


YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.