İŞKUR o kişilere 500 bin TL verecek! Engelli Hibe Desteği başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler? Hibe desteği kimlere verilecek?

Türkiye'nin istihdam ve sosyal güvenlik alanındaki önemli adımlarından biri daha atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik desteklerin artırılacağını duyurdu. Bakan Işıkhan, yapmış olduğu açıklamada, kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşların hibe desteklerinin 150 bin TL'den 400 bin TL'ye, eski hükümlü vatandaşların hibe desteklerinin ise 110 bin TL'den 300 bin TL'ye yükseltileceğini belirtti. Ayrıca, korumalı işyeri projelerinde kuruluş sermayesi desteğinin de 150 bin TL'den 500 bin TL'ye çıkarılacağını ifade etti.

Giriş Tarihi 17 Nisan 2024, 11:05 Güncelleme 17 Nisan 2024, 11:50
İŞKUR o kişilere 500 bin TL verecek! Engelli Hibe Desteği başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler? Hibe desteği kimlere verilecek?

İÇİNDEKİLER

İŞKUR kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik hibe desteklerini yükseltti. Peki, Engelli Hibe Desteği projesi başvurusu nasıl yapılır, şartlar neler? Hibe desteği kimlere verilecek? İşte konuya dair merak edilenler haberimizde...

Kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik hibe desteklerinde enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirildi.

Engelli ve eski hükümlü bireylerin iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla yapılan çalışmalarda önemli bir adım atıldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmaları için sunulan hibe desteği miktarını yüzde 170'e yakın bir oranda yükselttiklerini" ifade etti.

HANGİ DESTEKLER NE KADAR ARTIRILDI

Işıkhan, engelli vatandaşların kendi işini kurmaları için sağlanan kuruluş işlemleri, işletme gideri ve kuruluş (demirbaş) desteği giderlerini kapsayan hibe desteği miktarını, 150 bin TL'den 400 bin TL'ye; eski hükümlü vatandaşların da kendi işlerini kurabilmeleri ve istihdam edilebilmesi için verilen hibe miktarının 110 bin TL'den 300 bin TL'ye yükseltildiğini duyurdu.

İŞTE PROJEYE DAİR DETAYLAR

İŞKUR'un resmi internet sitesinde detaylı bilgi paylaşıldı. İşte başvurular ve merak edilenler...

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından; engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve iş yerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir.

Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır.



Aşağıda yer alan Başvuru Rehberlerine göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.



Desteklenecek projeler;

1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik hibe desteği projeleri:

a- 2024 Yılı 2. Dönem Engelli Hibe Desteği Proje Başvuru Rehberi (.pdf),

b- Engelli Hibe Desteği Projesi Başvuru Kılavuzu (.pdf),

Kendi işini kurmak isteyen engelliler proje başvurularını, 7 Haziran 2024 tarihi saat 23:59'a kadar e-Devlet üzerinden online olarak yapmaları gerekmektedir. İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir.



2- Diğer Projeler:

a- Beş Proje Türü İçin Proje Başvuru Rehberi (.pdf),

Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları projelerini hazırlayıp 7 Haziran 2024 tarihi mesai saati sona erene kadar bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize elden veya posta yoluyla teslim edebilirler. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin projelerini belirtilen tarihe kadar Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığı ile bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize iletmesi gereklidir.