4 yıllık seçimsiz dönem başladı! Ekonomik programda kararlılık mesajı: Temel öncelik enflasyonla mücadele ve refah artışı

Türkiye'de 4 yıllık seçimsiz dönem başladı. Hükümet, ekonomik programını açıkladı. Uygulanan ekonomik programın kararlılıkla sürdürüleceği mesajı veren ekonomi yönetimi, temel önceliğin enflasyonla mücadele olduğunun, kalıcı refah artışı sağlanacağının altını çizdi. Öte yandan iş dünyası da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Giriş Tarihi 02 Nisan 2024, 07:01 Güncelleme 02 Nisan 2024, 09:25
4 yıllık seçimsiz dönem başladı! Ekonomik programda kararlılık mesajı: Temel öncelik enflasyonla mücadele ve refah artışı

İÇİNDEKİLER

Ekonomi yönetimi, yerel seçimlerin ardından uygulanan ekonomik programın kararlılıkla sürdürüleceği mesajını verdi. Temel önceliğin enflasyonla mücadele olduğunun altı çizilirken, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren fiyat istikrarının sağlanması yolunda atılan adımların etkilerinin görülmeye başlanacağına vurgu yapıldı. Sürdürülebilir büyüme, yapısal reformlar, rekabet gücünün artırılması yolunda Orta Vadeli Program'da (OVP) açıklanan takvime uygun adımların atılmaya devam edileceği kaydedildi.

Türkiye'nin mahalli idareler seçimlerini demokrasisine yaraşır bir biçimde gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, demokrasi ve kalkınmada daha yüksek hedeflere ulaşma yolunda, hayati derecede öneme sahip dört yılı aşan seçimsiz bir döneme girildiğini ifade etti. Yılmaz, "Pandemi sonrası dünyadaki ekonomik daralmaya, bölgemizdeki savaşlara, tarihimizin en büyük afetinin getirdiği ilave yüklere rağmen, ülkemiz güçlü yapısını korumaktadır. Bu dönemde, depremin yaralarını saracak ve şehirlerimizi geleceğe çok daha dirençli bir şekilde hazırlayacağız" dedi.

ÖNCELİK ENFLASYONLA MÜCADELE
Ekonomide büyümeyi, istihdamı ve ihracat artırırken, cari açığı düşürdüklerini kaydeden Yılmaz, "Yatırım ve üretim ile bünyemizi güçlendiriyoruz. Gerek ekonomik gerek sosyal bakımdan enflasyonla mücadele temel önceliğimizdir. Geçen sene ilan ettiğimiz programımızı kararlı bir şekilde uygulayarak bunu başaracağız" diye konuştu.

KALICI REFAH ARTIŞI SAĞLANACAK
Bu yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelenin sonuçlarının belirgin bir şekilde görülmeye başlanacağını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti: "Böylece, yapılan ücret artışlarının zamanla erimesini önleyecek, kalıcı refah artışı sağlayacağız. Ekonomide yapısal reformlar yaparken, kamu yönetiminin verimliliğini geliştirmeye, demokratik standartlarımızı yükseltmeye, daha etkin işleyen bir adalet sistemi tesis etmeye odaklanacağız. Amacımız demokratik istikrar içinde büyümek ve büyümenin nimetlerini tüm kesimlere adaletli bir şekilde yansıtmaktır."

AZİMLİYİZ, BAŞARACAĞIZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'yi güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: "Ana hedefimiz olan, enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. Yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Başarıya giden yol azim, kararlılık ve sabır ister. Azimliyiz, kararlıyız, başaracağız."



DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milletimizin refahını ve umutlarını artırmak için daha fazla çalışacağız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğumuzda daha hızlı yol almak ve ekonomimizi güçlendirmek için daha fazla gayret göstereceğiz" ifadesini kullandı.

İŞ DÜNYASI: 4 YIL SEÇİMSİZ DÖNEM ÖNEMLİ BİR FIRSAT
İş dünyasının temsilcileri de ekonomi politikalarına odaklanılması gereken bu sürecin, yapısal reformlar için tarihi bir fırsat sunduğu görüşünde. Bu dönemin sürdürülebilir büyümenin ve makroekonomik istikrarın sağlanması ile enflasyonun kalıcı olarak tek haneye indirilebilmesi için büyük önem taşıdığına işaret eden iş insanları, ekonomi yönetiminin bu konudaki kararlılık mesajlarının önümüzdeki döneme ilişkin umutları artırdığını vurguladı.

ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK
ASO Başkanı Seyit Ardıç, "Yerel yönetimlerle işbirliğimizi daha da güçlendirerek, başkentimizin ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Belediye başkanlarımızın 'başkentin sanayisinden sanayinin ve teknolojinin başkent hedefimize ulaşmada destek olmaya ine' devam edeceklerine inanıyorum." dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç.

ATO Başkanı Gürsel Baran "Türkiye ekonomisinin ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması, sorunların çözülmesi ve kalıcı gelişmeyi sağlayabilmek için de vergi konusu başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesine odaklanmamız gerekiyor. Ankara'nın dünya başkenti haline gelmesi için atılacak olumlu adımları bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ATO Başkanı Gürsel Baran.



Güler Sabancı, "Yerel seçimlerin geride kalmasıyla birlikte, önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem bulunuyor. Bu kesintisiz dönem, enflasyonunu düşürmüş, makro dengelerini kurmuş, sürdürülebilir büyüme yoluna geri dönmeye hazır bir Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsattır. Ülke olarak muazzam bir potansiyelimiz var." şeklinde konuştu.

Güler Sabancı.


TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "Türkiye büyük bir demokratik olgunlukla bir seçimi daha tamamladı. Önümüzde seçimsiz 4 yıllık dönemin ülkemiz ve ihracatımız açısından en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028'de mal ihracatında 375, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum." dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe


EİB Başkanı Jak Eskinazi "Deprem başta olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında iş birliğinin güçlendiği ve halkımızın ekonomik sorunlarının da azaldığı bir dönem olmasını ümit ediyoruz. Seçim sonrası, yapısal reformlara daha fazla ağırlık verilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

EİB Başkanı Jak Eskinazi.

ISO Başkanı Erdal Bahçivan, "Ülkemiz yerel seçim sürecini örnek bir demokratik kültür ve olgunlukla tamamladı. Artık çok ivedi bir şekilde ekonomiye ve sorunlara odaklanmak gerekiyor. Yerel Seçim sonuçlarının memleketimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

ISO Başkanı Erdal Bahçivan.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "İş dünyası olarak Türkiye'nin bu seçimden sonra, uygulanmakta olan ekonomik programa odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönem, enflasyon ve yapısal reformların hayata geçirilmesi başta olmak üzere birçok sorunla kalıcı, sürdürülebilir ve rasyonel bir mücadele için çok iyi değerlendirilmelidir. Bu sayede, çevresinde çatışma ve savaşların kol gezdiği Türkiye, daha da güçlenen ekonomisi ve demokrasisiyle güvenli bir liman olmayı sürdürecektir. İş dünyası olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç.

DEİK Başkanı Nail Olpak, "Artık önümüzde seçim gündemini geride bıraktığımız çok önemli bir süreç var. Bu süreçte, başta enflasyonla mücadele olmak üzere, yapısal reformlar dahil atılacak tüm adımların bir an önce ve kararlılıkla yapılması geleceğimiz için çok önemli. Ülkemizin ekonomik hedeflerine hızla ulaşması, küresel ticaretteki yükselişini sürdürmesi, gelişen sanayisi ile beraber daha fazla istihdam sağlaması ve refahın dengeli dağılımı amacıyla yatırımlarla birlikte istikrarlı ve dengeli büyüyen bir Türkiye için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, 4 yıllık seçimsiz dönem ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele, para ve maliye politikası eş güdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Böylece teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek yatırımlar artacaktır." ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu.

BMD Başkanı Sinan Öncel, "4 yıllık seçimsiz bir döneme girilmesi ekonomi yönetiminin elini rahatlatacak.

BMD Başkanı Sinan Öncel.

Enflasyonla mücadele yeni dönemde en öncelikli gündem başlığı olacak. BMD olarak enflasyonla mücadeleye her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Ekonomi yönetimi de perakende sektörünün elini güçlendirecek adımlar atacaktır." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN