Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıkladı! Türkiye'ye ilgi büyük | Küresel fon akışı başladı...

Ülkemize yatırımcılardan yoğun ilgi olduğunu belirten Bakan Şimşek, Marakeş temasları sonrası Fransa, Uzakdoğu, Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gitmeyi planladığını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2023 Güncelleme 11 Ekim 2023, 07:02
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıkladı! Türkiye’ye ilgi büyük |  Küresel fon akışı başladı...

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcıların ilgisinin büyük olduğunu söyledi.




Şimşek, küresel piyasalarda tersten esen rüzgara rağmen Türkiye'nin açıkladığı ekonomik perspektifin yatırımcılar tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu belirtti. Turkuvaz Medya Ankara Bürosu'nu ziyaret eden Bakan Şimşek, A Haber ve A Para ortak yayınına da katıldı, şu mesajları verdi:



TÜRKİYE'YE İLGİ BÜYÜK:
Londra'da 3 gün boyunca bütün yatırımcı yelpazesi ile bir araya geldik. İlgi çok yoğundu, 85'in üzerinde kurum temsilcisi, 100'ün üzerinde yatırımcıyla temasımız oldu. Bu normal. Türkiye'nin potansiyeli büyük.



KÖRFEZ'E İKİNCİ SERMAYE ÇIKARMASI:
BAE ile 50.7 milyar dolarlık bir anlaşma var. Dünya Bankası, 3 yıl için öngördüğü kredi alanını 35 milyar dolara çıkardı. Avrupa İmar Bankası 3 milyar euroluk büyüklüğe ulaşacak. Japonya ile diyalogu yeniden güçlen-direceğiz. Marakeş'te IMFDünya Bankası toplantılarına gideceğiz, daha sonra Fransa'da yatırımcılara Türkiye'nin hikayesini anlatacağız. Yakında Uzakdoğu'ya gitmeyi planlıyoruz. 1-2 hafta içinde Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gideceğim.


ANA HEDEFİMİZ REFAH:
OVP'nin ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme (refah). Bunun ön koşulu fiyat istikrarı. Bu hedefe ulaşırken enflasyonun tek haneye indirilmesi, bunu destekleyecek maliye politikası, bu çerçevede rezerv birikimi ve kur korumalıdan çıkış gibi aslında entegre birbirini besleyen bütüncül bir yaklaşım var. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm bunların hepsi fırsat içeren alanlar...


ENFLASYON DÜŞÜŞ BİRKAÇ AYA:
Enflasyonda yıllık bazda düşüş Haziran 2024'te ama aylık bazda enflasyonda ciddi momentum kaybı birkaç aya başlayacak. Merkez Bankası'ndaki ekip çok güçlü, arkadaşlara güvenim yüzde 100, o konuda hiç tereddüdüm yok.



BELİRSİZLİK YOK

- Önemli mesafe kat ettik: TL'nin bu saatten sonra kalıcı değer kaybı için bir sebep kalmayacak. Dış kaynak noktasında önemli mesafe kat ettik, maliye politikasında disiplini sağlıyoruz, rekabet gücü ve verimlilik noktasında gereken yapısal reformları yapıyoruz.
- Petrol şoku olmaz: İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın sınırlı olmasını temenni ediyoruz. 1970'ler tarzı bir petrol şoku öngörmüyorum.
- Deprem tahvili çıkıyor: BAE ile 50.7 milyarlık anlaşmanın 27 milyar doları yenilenebilir enerji yatırımlarına ayrıldı. Depremin finansmanına yönelik uzun vadeli (10 yıl) 8.5 milyar dolarlık kaynak sağlanacak. Anlaşmanın bu yıl nihayete ermesini bekliyoruz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN