Emekliye ikramiye rehberi! Dul ve yetimlere ne kadar ödenecek? Yeni aylık bağlananlar, işten ayrılanlar alacak mı?

Başkan Erdoğan müjdeyi verdi, 12 milyonu aşkın emekliye ikramiye ödenmesi için hazırlık başladı. İkramiyeden kimin, nasıl yararlanacağı, dul ve yetimlerin durumu merak konusu oldu. İşte soruların yanıtları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2023 Güncelleme 11 Ekim 2023, 07:02
Emekliye ikramiye rehberi!  Dul ve yetimlere ne kadar ödenecek? Yeni aylık bağlananlar, işten ayrılanlar alacak mı?

İÇİNDEKİLER

Emeklilerin merakla beklediği müjde belli oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 5 bin lira ikramiye müjdesi verdi.

12 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren bu ödeme için hazırlıklar da başladı. Toplam maliyeti 61 milyar lirayı aşan ikramiyeye ilişkin düzenleme turizme yönelik kiralık evlerle ilgili kanun teklifine bir önerge ile eklenecek.

Ödeme ise Kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak. İşte ikramiyenin detayları...

KİMLER YARARLANACAK?
Emekli aylığı alıp sigortalı olarak çalışanlar yani çalışmaya devam eden emekliler kapsam dışında tutuldu. Diğer tüm emeklilere Kasım ayının ilk yarısında 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacak. Tam tarihler önümüzdeki günlerde belli olacak.

ESNAFLIK YAPAN EMEKLİLER DE İKRAMİYE ALABİLECEK Mİ?
Emekli aylığı alıp kendi iş yeri bulunanlar, küçük esnaf ve şirket ortakları bu ikramiyeyi alamayacak.


DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR NASIL YARARLANACAK? KİME, NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?
Emekli olup çalışmayanlara 5 bin lira ikramiye ödenecek. Bu kişiler bir de dul veya yetim aylığı alıyorsa ikinci bir ödeme olmayacak, sadece kendi aylıklarından 5 bin lira ödeme hakkı bulunacak.

Dul ve yetimlerin ikramiye tutarı hisseleri oranında hesaplanacak. Sadece dul aylığı alanlar, eğer çalışmıyorlarsa ölüm aylığı oranı yüzde 75 ise 3 bin 750 lira, yüzde 50 ise 2 bin 500 lira ikramiye alabilecek.

Sadece yetim aylığı alanlar da eğer çalışmıyorlarsa yüzde 25 ölüm aylığı oranına göre bin 250 lira ikramiyeyi hesabında görecek.


BİRDEN FAZLA AYLIK ALANLARIN DURUMU NE OLACAK?
İki dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ikramiye ödenecek.



ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE EMEKLİ OLANLAR YA DA İŞTEN AYRILANLAR YARARLANABİLECEK Mİ?
Henüz düzenleme belli olmadığı için bu konu net değil. Yapılacak düzenlemede hangi tarih itibariyle çalışmayanların ve emekli olanların yararlanacağı belirlenecek.

Bu tarihe göre durum netleşecek. Örneğin; Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdeyi duyurduğu 9 Ekim tarihi milat sayılabilir. Bu durumda 9 Ekim tarihi itibariyle emekli aylığı bağlanmış olanlar ve çalışmayanlar ikramiyeden yararlanır. Bu tarih sonrasında emekli aylığı bağlananlar, işten ayrılanlar ikramiyeyi alamaz.



ÖDEMENİN DEVAMI GELECEK Mİ? KAPSAM DEĞİŞİR Mİ?
Çalışmayan emeklileri rahatlatacak bu ödemenin bir defaya mahsus olarak yapılmasının planlandığı belirtildi.

Ancak sonra duruma göre yeni bir düzenleme yapılarak bir kez daha ikramiye verilmesi mümkün. Kapsamın değişip değişmeyeceği de ikramiye düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandığında belli olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN