Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş duyurdu: İhtiyacı olan ailelere Ekim’de 4.1 milyar TL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek Programı ödemelerini dün itibarıyla hesaplara yatırdıklarını belirterek, ihtiyaç sahibi hanelere bu ay toplam 4.1 milyar lira ödeme yapılacağını söyledi. İşte sizler için derlediğimiz 11 Ekim tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2023 Güncelleme 11 Ekim 2023, 07:02
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş duyurdu: İhtiyacı olan ailelere Ekim’de 4.1 milyar TL

İÇİNDEKİLER

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek Programı ödemelerini dün itibarıyla hesaplara yatırdıklarını belirterek, ihtiyaç sahibi hanelere bu ay toplam 4.1 milyar lira ödeme yapılacağını söyledi. Göktaş, halihazırda uygulanan en kapsamlı sosyal yardım uygulaması olan Türkiye Aile Destek Programı kapsamında bugüne kadar hanelere 52.2 milyar lira destek sağladıklarını belirtti. Çocuk Desteği ve Elektrik Tüketim Desteği'nin de Türkiye Aile Destek Programı'na eklenerek söz konusu desteğin genişletildiğini hatırlatan Göktaş, şöyle devam etti: "Desteğimizden yararlanan hanelerimize çocuklarının masraflarını karşılayabilmeleri için aylık ödeme yapıyoruz. Çocuk desteği kapsamında hanelerimize ilave destek sağlıyoruz. Elektrik Tüketim Desteğimiz ile de hanelerimize ödeme yapıyoruz."



HAMİLELİK NEDENİYLE İŞE ALMAMAK AYRIMCILIK SAYILDI
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ilgili sınavları kazanan kadının hamile olduğu için işe alımını iptal eden bankanın ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına hükmetti ve üst sınırdan 89 bin 571 lira idari para cezası uyguladı. 6701 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinde, işverenin istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemeyeceğinin belirtildiği vurgulanan kararda, "Gebelik söz konusu olduğunda, hamile bir kadın üzerinde, objektif ve makul bir gerekçeye sahip olmayan ve meşru bir amaç gütmeyen olumsuz bir farklı muamele, ayrımcılık teşkil etmektedir" değerlendirmesine yer verildi. Bankanın savunmasında, başvurucunun hamile olması nedeniyle alımın iptal edildiği iddialarını reddettiği ancak iptale ilişkin objektif ve makul bir neden sunamadığı bildirilen kararda, başvuranın işin niteliklerine uygun olmadığı yönünde de herhangi bir verinin bulunmadığı belirtildi.



ENFLASYONLA MÜCADELEYİ DESTEKLEYECEK
Bim birçok üründe indirim yaparken, enflasyonla mücadeleyi de desteklemeye devam ediyor. Ekim ayı içerisinde 500 üründe yüzde 50'ye varan indirimler yapacak olan BİM, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "BİM olarak pazardaki ağırlığımızın ve bunun getirdiği sorumlulukların farkındayız. Bu kapsamda başta halkımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza değer katmaya odaklanıyoruz. Ekim ayı boyunca yapacağımız indirimlerle ülkemizin enflasyona karşı mücadelesini desteklerken, müşterilerimizin temel ürünlere erişimini de kolaylaştıracağız. Ürün maliyetlerinde artış olmadıkça ürün fiyatlarında artış yapmama ilkemizi, kurulduğumuz ilk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz."



9.5 YILIN EN DÜŞÜK İŞSİZLİK ORANI
Türkiye'de işsizlik oranı, Ağustos'ta bir önceki aya göre 0.2 puan azalışla yüzde 9.2'ye geriledi. Bu oran, Ocak 2014'ten bu yana en düşük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti. İşsizlik, Ocak 2014'te yüzde 9.2 olarak kaydedilmişti. Aralık 2013'te de işsizlik oranı yüzde 9 seviyesindeydi. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Ağustos'ta bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi oldu. 15-24 yaş grubunda işsizlik yüzde 17.2 olarak belirlendi.



İNDİRİM RÜZGARI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere tüm sektörleri, Cumhuriyet'in 100. yılında büyük indirim kampanyasına destek vermeye çağırdı. Perakende sektöründen de destek gecikmedi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Bakan Bolat'ın indirim çağrısına ilişkin, BMD üyesi markaların 60 bin mağaza ile bu kampanyaya katılmasını beklediklerini söyledi. Cumhuriyet'in 100. yılına dair indirimlerin Kasım kampanyalarıyla birlikte 2 ay sürebileceğini kaydeden Bolat, "Gıda dışı perakendede Eylül'de düşüşler başlamıştı. Ekim ve Kasım'da indirim kampanyalarını güzel bir şekilde kamuoyuna anlatabilirsek yüzde 20 ile 30 arasında adetsel artış yakalayabiliriz" şeklinde konuştu.

KALYON ENERJI, 100. YIL DALIŞINA SPONSOR
Kalyon Enerji, milli sporcu Şahika Ercümen'in Cumhuriyetimizin 100. yılına ithaf ettiği ve 'Paletsiz Değişken Ağırlık Kategorisi'nde gerçekleştireceği dünya rekoru denemesinin sponsoru oldu. Şahika Ercümen, şu anda 105 metre ile Sırp asıllı sporcu Lena Balta'da olan rekoru kırmayı deneyecek. 17 Ekim'de Hatay/Yayladağı'nda 'gerçekleştirecek dünya rekoru denemesi, 100. yılında Cumhuriyetimize armağan edilecek. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, "Kalyon Enerji sınırları kaldıran, güneşin sınırsız enerjisinden dünya için fayda üreten bir marka. Şahika Hanım ise sınırları zorlayan bir başarı misyonuyla rekora yüzüyor. İşte bu ortak misyon ve tutku böylesine anlamlı bir rekor denemesinde bizleri buluşturdu" dedi.



YOZGAT'TA ÜRETİLİYOR NAPOLI TARAFTARI GİYİYOR
Yozgat Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 ay önce faaliyet göstermeye başlayan tekstil fabrikasında dünyaca ünlü giyim markaları için üretim yapılıyor. Bu ürünler arasında İtalya'nın köklü kulübü Napoli takımının store mağazasında yer alan ürünler de bulunuyor. İtalyan taraftarların store mağazalarından temin ettikleri eşofman takımı, tişört ve polar tarzı gibi ürünler, Napoli tribünlerini süslüyor. 220 işçinin çalıştığı fabrikada yıllık 1 milyon ürün üretilmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3 olarak korurken, gelecek yıla dair tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.9'a indirdi. IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinde ise bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönlü revizyona gitti. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 3.25 büyüyeceği tahmin edildi. Fon, daha önce bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2.8 büyüyeceğimizi öngörmüştü.

'YENİDEN DEĞERLEMEYE DAİR İDDİALAR YALAN'
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi, harç, ceza tutarlarının yeniden değerleme oranında bugünden artırıldığı şeklinde yanlış ve yanıltıcı haber yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. GİB'den yapılan açıklamada, "Yıl sonlarında gündeme gelen bir konudan hareketle haber yapılarak yeniden değerleme oranında vergi, harç, ceza tutarlarının artırıldığı, hatta bunun ek MTV'yi de kapsadığı şeklinde yanlış ve yanıltıcı haber yapılması kesinlikle doğru değil" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN