Tarih verildi! 29 Ekim ikramiyesi, 5 bin TL ne zaman yatacak? Emekliye seyyanen zam yapıldı mı, 7.500 TL alan ne kadar alacak?

Gelinen noktada, emekliler için oldukça önemli olan en düşük emekli maaşı ve seyyanen zam konusu gündemin en üst sıralarında yer alıyor. Kabine Toplantısı kararları, bu konudaki merakları artırıyor. Emekliler, kendilerini ilgilendiren bu kararların ne olacağını ve maaşlarına nasıl yansıyacağını öğrenmek için sabırsızlanıyorlar. Hükümetin emeklilere yönelik alacağı kararlar, emeklilerin yaşam standartlarını etkileyebilir ve milyonlarca kişinin maddi durumunu olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla, bu konudaki gelişmeler yakından takip ediliyor ve Kabine Toplantısı kararlarının emekliler için ne anlama geldiği merakla bekleniyor.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 08:30 Güncelleme 10 Ekim 2023, 08:35
Tarih verildi! 29 Ekim ikramiyesi, 5 bin TL ne zaman yatacak? Emekliye seyyanen zam yapıldı mı, 7.500 TL alan ne kadar alacak?

İÇİNDEKİLER

Son dakika emekli maaş zammı ve Kabine Toplantısı kararları en sık aratılanlar arasında yer aldı. Milyonlarca memur ve emekli heyecanla yeni zamlı maaşları araştırmaya başladı. Kabine Toplantısı'nda emeklilere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi, 7.500 TL alan emekliye ek zam, seyyanen zam ve refah payı konuları gündemde. Bu nedenle emeklilere zamlı maaş ödemelerinin ne zaman yapılacağı, yeni emekli maaşları ve alınan kararlar için gözler toplantı sonrasına çevrildi. İşte emekli ve memur zammı hakkında son dakika gelişmeleri...

💸 SON DAKİKA EMEKLİYE 5 BİN TL ÖDEME!

Başkan Erdoğan Kabine Toplantısı sonra yaptığı açıklama sonrası emeklileri rahatlatacak yeni bir karar aldığını belirtti. Buna göre tüm emekliere bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapılacak. Bu uygulamananın maliyetinin 61 milyar TL olduğu açıklandı.

💰 EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN HESABA YATACAK?

Emekliye bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme Kasım ayının ilk haftası gerçekleştirilecek.

Emekliye ikramiye müjdesi Başkan Erdoğan tarafından şu ifadelerle verildi;

"Emeklilerimizi rahatlacak yeni bir karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme kararı aldık. Hem emekli olup hem çalışanları bu düzenlemeden muaf tutacağız. Ödemeler kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Aralık 2022'de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023'te 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114'ü aştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni emekli zammı düzenlemesi için düğmeye bastı. En düşük emekli maaşının bütçe çalışmalarının meyvelerini vermesiyle en geç Kasım ayında yeniden belirlenmesi bekleniyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EMEKLİYE MÜJDE

AK Parti 4. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan sıradaki toplantıda memur ve emekliye müjde verileceğini açıkladı:

''Şu anda bakanlığımız çalışmasını yapıyor, ilk Kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız.''

EMEKLİYE CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ VAR MI?

Emekliye ek zam çalışmaları yanı sıra dikkat çelen br çalışma daha milyonlar tarafından konuşuluyor. Buna göre 100. yıla özel Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi ödemesi için hazırlıklar başladı. İki bakanlık da çalışmalarını sürdürüyor.

YENİ EMEKLİ MAAŞLARI KAÇ TL?

1. FORMÜL: SEYYANEN ZAM

Gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı. Ancak seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak.

2. FORMÜL: ENFLASYON ÜZERİ ARTIŞ

Seyyanen artış dışımda gündeme gelecek bir başka formül ise refah payı verilmesi. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Oransal artış konusunda karar verilmesi halinde, Ocak ayının beklenmesi de şart aolmayacak. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek.

3. FORMÜL: YENİ TABAN MAAŞ

Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olur. Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis de Ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak.

7500 TL ÜZERİ EMEKLİ MAAŞI ALANA EK ZAM VAR MI?

İyileştirme çalışmasının en düşük emekli maaşı üzerinde etkili olması bekleniyor. Kabine Toplantısı sonrası ayrıntılar gelecek...