Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik! Sistem nasıl işleyecek? İkinci maaş nasıl alınacak? Kıdem tazminatına etkisi olacak mı?

Emeklilikte ek gelir sağlayacak ‘tamamlayıcı’ sistem için düğmeye basıldı. 2024’te hayata geçmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik, işverenin de katkı sağlayacağı bir model olacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2023 Güncelleme 10 Ekim 2023, 07:01
Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik! Sistem nasıl işleyecek? İkinci maaş nasıl alınacak? Kıdem tazminatına etkisi olacak mı?

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gelecek yıl yaşama geçirilecek tamamlayıcı emeklilik sistemi için yoğun bir mesai yürütüyor. Düzenleme, emeklilikte ek gelir yaratacak, çalışma dönemindeki yaşam standardının korunmasını sağlayacak.

2024'te yaşama geçirilecek tamamlayıcı emeklilik sistemi ile yılda 200 milyar liranın üzerinde büyüklük sağlanması hedefleniyor.

İŞÇİ-İŞVEREN-DEVLET KATKISI
Orta Vadeli Program'da yer alan takvime göre, ikinci basamak emeklilik sistemine ilişkin düzenleme 2024'ün dördüncü çeyreğinde tamamlanacak. Otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.



Yeni modelle hem sistemdeki fon tutarı hem de sisteme girenlerin kalış süreleri artacak. Tamamlayıcı emeklilik bireysel emeklilikten farklı olarak şirket veya kurum bünyelerinde çalışanlar için fonlar aracılığıyla oluşturulacak.



BES'te olduğu gibi çalışanın maaşından yüzde 3 kesinti yapılacak, işveren de aynı oranda katkı sağlayacak, devletin bugün olduğu gibi yüzde 30 katkı sağlaması öngörülüyor. Sisteme katkı sağlayacak işverenlere bazı destekler de verilecek.

İŞ KOLU VE MESLEK ESASLI
Paket kapsamında sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacak.



Çalışanların sistemden emeklilikleri geldiğinde çıkması, kademeli çıkış hakkı da seçenekler arasında bulunuyor. İşyeri bazlı, sektörel tamamlayıcı emekliliğin yaşama geçmesiyle hem emeklinin geliri artacak hem de sermaye piyasaları derinleşecek.



KIDEM TAZMİNATINA DOKUNULMAYACAK
Çalışan, işveren, devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkılar, emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilecek. Bu fonların seçimine, birikimin fonlar arasında dağılımına ise çalışan karar verebilecek.



Tamamlayıcı emeklilik sistemi kıdem tazminatına ilişkin bir düzenleme içermiyor. Kıdem tazminatı konusundaki kazanımlarda hiçbir değişiklik olmayacak.



60 YAŞ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması ön plana çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiğinde SGK'dan emekli olacak, ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci emekli aylığını alacak.



İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti, oransal azalma olmadan alınabilecek. 10 yıl çalışana da 25 yıl çalışana da 60 yaşını doldurduğunda fon hesabındaki prime göre ödeme yapılacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN