Bütçe maratonu başlıyor! TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki taslak görüşme takvimi belli oldu

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak. İşte sizler için derlediğimiz 10 Temmuz tarihli Takvim ekonomi hbaerleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2023 Güncelleme 10 Ekim 2023, 07:01
Bütçe maratonu başlıyor! TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki taslak görüşme takvimi belli oldu

İÇİNDEKİLER

2024 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki taslak görüşme takvimi belli oldu. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak. Bütçe Kanunu ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu teklifleri ile Sayıştay raporlarının komisyondaki müzakerelerinin bir ay sürmesi öngörülüyor.

Komisyon müzakerelerinin tamamlanmasının ardından süreç, TBMM Genel Kurulu'nda devam edecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nun taslak programına göre, bütçenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından 20 Ekim'de komisyonda sunulması, bütçenin geneli üzerindeki görüşmelerin ise 26 Ekim'de yapılması öngörülüyor. Komisyonda kamu idarelerinin bütçe görüşmeleri, 27 Ekim günü TBMM bütçesi üzerindeki müzakerelerle başlayacak.


Ardından belirlenen takvime göre bakanlıklar ve diğer kamu idarelerinin bütçeleri ele alınacak. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddeleri de 24 Kasım günü görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından 2024 yılı bütçesinin 4-15 Aralık tarihlerinde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.


İLAN OYUNUNA CEZA YAĞDI
Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye 54 milyon 500 bin lira ceza kesildiğini kaydetti. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, piyasada denge unsurunu bozabilecek her türlü eylem ve fiille ilgili inceleme ve denetimlere detaylı şekilde devam edildiği belirtildi. Emlak sektörüne yönelik adımlara değinilen açıklamada, şöyle denildi: "Spekülatif fiiller ile fahiş fiyata sebebiyet veren ilanlar, yanıltıcı reklamlar titizlikle incelenmektedir. İlan platformlarında verilen satılık emlak ilanları inceleme altına alınmıştır. 1 Eylül'den bu yana verilen satılık emlak ilanlarında, ilanın yayımda olduğu dönemde fiyatında yüzde 100 ve üzeri artış yaparak piyasayı bozan ve tüketicileri mağdur eden 545 kişiye toplam 54 milyon 500 bin lira ceza verilmesine karar verilmiştir."

KIDEM HESABINA ÜCRETSIZ IZIN AYARI
İzmir'de Karşıyaka 2. İş Mahkemesi, işe iade davası açan bir kişinin, Covid- 19 salgını dönemindeki ücretsiz izninin kıdeme esas hesaplamaya dahil edilmesi gerektiğine karar verdi. Çalışanın işe iadesine karar veren mahkeme, ücretsiz izin uygulamasının işçinin talep ve rızasına bağlı olduğu ancak salgın nedeniyle oluşan koşulların getirdiği ihtiyaçtan dolayı İş Kanunu'na eklenen ve fesih yasağı getiren geçici 10. maddenin işverene, rızası aranmaksızın işçiyi ücretsiz izne çıkartma imkanı verdiğine dikkati çekti. Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: "6 aylık kıdem hesabında deneme ve askıda kalan süreler dikkate alınmaktadır. İşçi ücretsiz izinde bulunduğu sürede iş akdi askıdadır."

BIST 100 ENDEKSİ GETİRİ ŞAMPIYONU
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde Eylül'de en yüksek aylık reel getiri yüzde 1.81 ile BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de BİST 100 endeksi yatırımcısına yüzde 3.14 kazanç sağladı. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 65.47, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 51.04 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak dikkati çekti.

DEPREMZEDE ESNAF İŞYERİNE KAVUŞUYOR
Hatay'da 6 Şubat'taki depremlerde işyerleri yıkılan veya ağır hasar alan esnaf için 30 noktada planlanan 5 bin 841 işyerinden 3 bin 521'inin anahtarı sahiplerine teslim edildi. 2 bin 320 işyerinin yapımının sürdüğünü belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, "Ekonomik faaliyetlerin canlandığı bir şehir, her bakımdan cazibe merkezidir. Bunu, Hatay'ımızda sağlayarak yaraları hızla saracağımızdan kimsenin zerre şüphesi olmasın" dedi.


TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN