Perakende sektörü Bakan Bolat'ın indirim çağırısını raflara yansıtmaya hazırlanıyor

İTO Perakende Komitesi Başkanı Altun, sektör olarak halka verecekleri tüm desteği sağlamaya çalışacaklarını belirterek, "Gıda dışı ürünlerde etiket fiyatlarında yüzde 10 ila 20 arasında düşürdük." dedi. İşte sizler için derlediğimiz 8 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2023 Güncelleme 08 Ekim 2023, 06:59
Perakende sektörü Bakan Bolat’ın indirim çağırısını raflara yansıtmaya hazırlanıyor

İÇİNDEKİLER

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, sektör olarak halka verecekleri tüm desteği sağlamaya çalışacaklarını belirterek, "Süreçle birlikte gıda dışı ürünlerde etiket fiyatlarında yüzde 10 ila 20 arasında düşürdük. Enflasyonist etki azaldıkça başta gıda olmak üzere bütün ürünlerde bu indirimleri yansıtmak istiyoruz." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçen günlerde Cumhuriyetin 100. yılında marketlerde büyük bir indirim kampanyası beklediklerini açıkladı. Gıda perakendecileri ile toplantılar yaptıklarını dile getiren Bolat, "Onların uygulamalarıyla ilgili yanlış bulduğumuz konularda denetimlerimizi artırdık, onlardan da indirimler bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir indirim kampanyasını bütün marketlerden bekliyoruz. Bu konuda öncülük edenlere de teşekkür ediyoruz. Bu süreçte gerek hükümetimizin makroekonomik politikaları, para, kredi, döviz politikalarındaki olumlu gelişmeler gerekse piyasa denetimleri yoluyla piyasadaki enflasyonu azdıracak uygulamalara karşı mücadelemiz ile enflasyonla mücadelede başarılı olacağız. Kimsenin şüphesi olmasın" demişti.



DENETMENLER BAŞKANINI SEÇTİ
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği'nin 11. Olağan Genel Kurulu, rekor bir katılımla e-genel kurul olarak yapıldı. Oyların 2/3'ünden fazlasını alan Mustafa Şahin yeni yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Mustafa Şahin başkanlığındaki yeni yönetim kurulu, devir teslim töreninin ardından çalışmalara hızla başladı. Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nin mesleki anlamda önemine vurgu yapan Şahin; belirlenen hedef, misyon, vizyon, strateji ve temel ilkeler çerçevesinde tüm meslektaşlarının hak ve menfaatleri için yeni yönetim kurulu ile çalışacaklarını belirtti.

VAKIFBANK'TAN REEL SEKTÖRE 250 MİLYON DOLAR'LIK DESTEK
Vakıfbank, 2020 yılında Dünya Bankası ile imzaladığı 250 milyon dolar uzun vadeli kredi anlaşması kapsamında sağladığı uluslararası kaynağın tamamını reel sektörün kullanımına sundu. Vakıfbank, kısa bir süre önce de Fransız Kalkınma Ajansı ile Yeşil Konut Projesi anlaşmasının 100 milyon euro tutarındaki ikinci dilimi için imzaları atmıştı. Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, 250 milyon dolarlık kaynağın amacına uygun kullandırıldığını söyledi.

ÜRETİCİYE AÇACAK 636 MİLYON TL DESTEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine ilişkin çiftçilere önemli bir müjdeyi duyurdu. 636 milyon 199 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesabına yatırıldığını aktaran Bakan Yumaklı, 2023 yılı içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi yapıldığını söyledi. Söz konusu ödemelerin, 582 milyon 142 bin 838 lirası buzağı, 33 milyon 525 bin 249 lirası Uzman Eller Projesi, 16 milyon 154 bin 579 lirası kırsal kalkınma yatırımları, 2 milyon 491 bin 64 lirası sertifikalı tohum üretim, 1 milyon 885 bin 600 lirası hayvan gen kaynakları desteğine ayrıldı.

ÖĞRENCİYE 30 BİN TL KİRA
Başta büyük şehirlerde olmak üzere üniversitelerin olduğu bölgelerde kira bedelleri giderek artıyor. Daha önce öğrenciye kiralamayan ev sahipleri şimdi öğrenci avında. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlerde üniversitelere yakın bölgelerde evler 30 bin liraya kadar kiralanıyor. Antalya'da sadece tek odanın aylık kirası 12.500 TL'den başlıyor. Birçok öğrencinin kiraların yüksek olması sebebiyle ailesinin bulunduğu şehirdeki fakülteleri tercih etmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

YATIRIMCIYA TL TAVSİYESİ
Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası JP Morgan, Türk lirasının adil değerinden ucuz olduğunu belirtti. JP Morgan'ın raporunda, "TL, çok ucuzladığı için yüksek enflasyonun rekabetçiliği azaltması artık daha az endişe verici bir durum. Rezerv büyümesinden ödün vermeden TL'yi istikrarlı tutabiliyorlar. Çek korunasında ağırlık azaltırken, TL'de ağırlık artırıyoruz" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN