Emekliye 3.000 TL arası seyyanen zam jesti! 7.500 TL olan en düşük SSK, Bağkur emekli maaşına 11.000 TL piyangosu vuracak!

Türkiye'de emekli maaşı zammı ve enflasyon farkı gelişmeleri yakından takip ediliyor. Yıl sonuna yaklaşırken, emeklilere yapılacak olan zammın ve enflasyon farkının hesapları merak konusu haline geldi. İşte son dakika gelişmeleri ve detaylar...

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 08:48 Güncelleme 09 Ekim 2023, 08:48
Emekliye 3.000 TL arası seyyanen zam jesti! 7.500 TL olan en düşük SSK, Bağkur emekli maaşına 11.000 TL piyangosu vuracak!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de SSK ve Bağkur emeklileri için yılbaşı öncesi heyecan verici bir gelişme yaşanıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4. Olağanüstü Kongresi'nde Ankara Spor Salonu'nda yaptığı açıklamada, emekli zammı detaylarına değindi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri, 3 ayda alacakları zam oranını öğrendi. İşte emeklilere ek zam ile ilgili detaylar...

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM OLACAK MI?

Emekliye Temmuz ayında yüzde 25'lik zam yapılmıştı. Memura yapılan 8 bin liralık seyyanen zam sonrası emekliler gözünü Ocak ayında yapılacak olan zamma çevirirken seyyanen zam artışı konusu da merak ediliyor.

Ocak ayında yapılacak olan zam konusunda iki ayrı formül masada tutuluyor.

Bu formüllerden ilki taban aylıkların yükseltilmesi, ikincisi seyyanen zam artışı konusu. Temmuz ayında seyyanen zam almayan emekli bu kez Ocak 2024'te 2-3 bin liralık bir seyyanen zam artışı alabilir. Konu ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4. Olağanüstü Kongresi'nde Ankara Spor Salonu'nda açıklamalarda, "İşçi, memur ve emeklilerimize yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz" vurgusu yaparak şöyle devam etti:

"Bu ülkenin her bir vatandaşının, doğumundan ölümüne kadar "adalet, güvenlik, eğitim ve sağlık" başta olmak üzere her türlü hizmetten en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlayacağız. Son 21 yıldır enflasyona ezdirmediğimiz işçi, memur ve emeklilerimize inşallah önümüzdeki dönemde yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz. İlk Kabine toplantısından sonra emekli memurlarımıza müjde vereceğiz. Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyen hayat pahalılığı meselesini, gereken her türlü tedbiri alarak çözmekte kararlıyız."

BAKAN IŞIKHAN'DAN EMEKLİ ZAMMI MESAJI

Bakan Işıkhan sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, müjde olarak verdiği işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası milletimizle paylaşacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

3 AYLIK ENFLASYON FARKINA GÖRE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Eylül ayında enflasyon aylık yüzde 4,75 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 3 ayda alacakları zam oranı yüzde 25,11 oldu. Şu an hali hazırda en düşük emekli maaşı alan 7500 TL'ye yüzde 25,11 zam yapılması durumunda alınacak maaş 9.383,25 TL oluyor. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

EMEKLİLERE EK ZAM NE ZAMAN OLACAK?

Emeklilere yapılacak zam enflasyon rakamlarıyla belirleniyor. Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor. Hükütemin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak öngörülmüştü. Enflasyon oranı eylül sonu itibarıylal yüzde 61,53'e ulaştı. Kesin rakam ekim, kasım ve aralık verileriyle netleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Emekli zammıyla ilgili "Yılbaşı gelmeden bir zam olur mu?" sorusuna cevap veren Erdoğan, "İnşallah" dedi.