Koleksiyoncular bile şaştı kaldı! 10 bin dolarlık banknota çılgın teklif

Dünya genelinde açık artırmalar zaman zaman unutulmaz tarihi anılara ve eşyalara ev sahipliği yapıyor. ABD Merkez Bankası tarafından 1934 yılında basılan eşsiz bir 10 bin dolarlık banknotu açık artırmaya çıkardı. Bu özel banknotun tarihi ve nadirliği koleksiyonerlerin büyük ilgisini çekti. Bilindiği üzere bu tür banknotlardan sadece birkaç yüz adet bulunuyor.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2023, 10:54 Güncelleme 08 Ekim 2023, 10:55
Koleksiyoncular bile şaştı kaldı! 10 bin dolarlık banknota çılgın teklif

İÇİNDEKİLER

Heritage Auctions adlı müzayede evi 1934 yılında ABD Merkez Bankası tarafından basılan 10 bin dolarlık banknotu açık artırmaya sundu. Bu banknotun özel olmasının sebebi geçmiş yıllarda da dudak uçuklatan fiyatlarla el değiştirmiş olmasıydı. Eylül 2020'de 384 bin dolara, Mayıs 2022'de ise 300 bin dolara satılan bu nadir banknot bir kez daha rekor bir fiyata yeni bir sahibini buldu.

BÜYÜK BUHRAN DÖNEMİNE AİT NADİR BİR HAZİNE

Bu ender banknot tam 90 yıl önce Büyük Buhran döneminde basılmıştı. Zorlu ekonomik koşulların yaşandığı bu dönemde basılan 10 bin dolarlık banknot, koleksiyonerler için büyük bir cazibe taşıdı.

Heritage Auctions tarafından yapılan duyuruya göre, bu nadir banknot tam 480 bin dolar karşılığında yeni bir sahibini buldu. Ancak alıcının kimliği hala açıklanmadı.

10 bin dolarlık banknotun ön yüzünde, Abraham Lincoln'ün başkanlık döneminde ABD Hazine Bakanı olarak görev yapmış olan Salmon Chase'in fotoğrafı yer alıyordu.

Arka kısmında ise büyük harflerle "Amerika Birleşik Devletleri on bin dolar" ifadesi bulunuyordu. Bu banknotlar, ABD Merkez Bankası tarafından 1800'lerden beri 500, 1.000 ve 10.000 dolarlık değerlerde basılmıştı.

Ancak halk tarafından kullanılmaları mümkün olmadığı için 1969 yılında tedavülden kaldırıldı.

100 bin dolarlık banknotlar gibi yüksek değerli banknotlar da o dönemde basılmış ancak halkın kullanımına sunulmamıştı.

Bu rekor fiyatlı satış nadir banknotların ve tarihsel öneme sahip belgelerin koleksiyon dünyasındaki değerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Her geçen gün daha da nadir hale gelen bu tür eserler, koleksiyonerler için büyük bir cazibe taşıyor ve ilerleyen zamanlarda da bu ilgi ve değerin artarak devam edeceği öngörülüyor.