Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Londra'da yatırımcılarla görüştü: 75 trilyon doları aşan trafik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uluslaraarası yatırımcılarla temas kurmaya devam ediyor. Bakan Mehmet Şimşek Londra'da toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonlarının yöneticileriyle bir araya geldi. Öte yandan sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Şimşek, " Ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu çerçevede Londra'da çok verimli toplantılar yaptık" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 11:06 Güncelleme 07 Ekim 2023, 07:50
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Londra’da yatırımcılarla görüştü: 75 trilyon doları aşan trafik

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği uluslararası yatırımcılarla görüşmelerine Londra'da da devam etti.

KÖRFEZ ABD VE LONDRA
Şimşek, Körfez ülkeleriyle başladığı "road show" yatırımcı görüşmelerine, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde New York'ta devam etti.

Ardından finansın önemli duraklarından Londra'ya hareket eden Şimşek, 4-6 Ekim'de uluslararası yatırımcılarla yoğun temaslarda bulundu.

75 TRİLYON DOLARLIK TRAFİK
Ziyaret kapsamında, toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonları yöneticileriyle bir araya gelen Şimşek, aralarında derecelendirme kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 85 ayrı kurumdan 100'ün üzerinde üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerinde uluslararası yatırımcılara ve kredi derecelendirme kuruluşlarının temsilcilerine Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları ve Orta Vadeli Program'daki hedef ve reform hazırlıklarını anlatan Şimşek, yatırımcıları Türkiye'deki fırsatları değerlendirmeye davet etti.



YENİ YATIRIMLAR YOLDA
Öte yandan sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimine devam edeceğiz. 29 Eylül'de brüt döviz rezervleri haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar oldu. Bu gelişmede altın fiyatları ile swap işlemlerinin etkili olduğu görülüyor. Söz konusu dönemde yurtiçi swap stoku 2,2 milyar dolar azalırken, altın fiyatındaki gerilemenin etkisi ise 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu çerçevede Londra'da çok verimli toplantılar yaptık" açıklamasında bulundu.

ŞİMŞEK, HAFTAYA YENİDEN YOLLARDA
Söz konusu ziyaretlerin ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının gelecek hafta Marakeş'te başlayacak yıllık toplantılarına da Türkiye'yi temsilen katılacak olan Şimşek'in, burada da çeşitli ülke mevkidaşları, fon yöneticileri, yatırım bankalarının temsilcileriyle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

Şimşek'e bu toplantılarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek.

ASYA ÜLKELERİ TÜRKİYE'Yİ SIK SIK ZİYARET EDİYOR
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin imajını yatırım yapılabilir seviyesine yükseltmek için faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım çekildiğini söyledi. Türkiye'nin hızlı büyüyen bir ülke olduğuna işaret eden Dağlıoğlu, "Uzun vadede Türkiye'nin büyümesinde yatırımın payının yüksek olacağını öngörebiliriz.Orta Vadeli Program ile yatırımcıların dikkatini çeken bir projeksiyon yapmış olduk. Özellikle önümüzdeki dönem için ortaya konan hedefler, daha da önemlisi doğrudan yatırımcılarımız için yapısal reform ajandamız yatırımcıların ilgisini çekiyor. Asya ülkeleri şu anda Türkiye'yi çok sık ziyaret ediyorlar" dedi.

KÖRFEZ'DEN İLGİ BÜYÜK
Amerikalı şirketlerin Türkiye'de büyüdüklerine işaret eden Dağlıoğlu, "Körfez ülkelerinin büyük bir ilgisi var. Önümüzdeki dönemde Avrupalı şirketlerin de yatırımlara devam edeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN