Merkez'den yeni adım! İhracatçıya çifte destek

KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişimini artıracak adımlara bir yenisi eklendi. Merkez Bankası, reeskont kredisinde finansman maliyetini 15 puan düşürürken, firma limitlerini yükseltti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2023 Güncelleme 06 Ekim 2023, 06:58
Merkez’den yeni adım! İhracatçıya çifte destek

İÇİNDEKİLER

İhracatçının reeskont kredisi kullanım limitlerini 1.5 ayda 10 kat artıran Merkez Bankası, dün de önemli bir hamle gerçekleştirdi. İhracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyeti düşürülürken, firma limitleri yükseltildi.

FAİZ 15 PUAN DÜŞECEK
Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönteminde yaptığı güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacak. Böylece ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artarken, finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak.

LİMİT YÜKSELTİLDİ
Merkez Bankası, firma reeskont limitlerini ise KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı aldı. Buna göre, mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon, küçük işletmeler için 50 milyon, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon lira olarak güncellenecek.

YATIRIM MALINA AYRICALIK
Ayrıca, 'net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesine' karar verilerek yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek. Böylece yapılan yatırım kaynaklı ithalat harcamaları net ihracatçılığı sınırlandırmayarak reeskont kredilerinden yararlanabilecek ihracatçı firma sayısı artacak.

MALİYETLER DÜŞTÜ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: İhracatçı şirketlerin kredi maliyetlerini düşüren önemli bir adım atıldı. Ekonomi yönetimi politika setinde 'eşgüdümlü ince ayar' yapmaya devam ediyor.

- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: Merkez Bankası'nın, ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini yükseltmesi, ihracatçımız ve sanayicimiz adına sevindirici, değerli bir karardır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN