Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki duyurdu! Kentsel dönüşümde ‘yüzde 50+1’ adımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 15-17 Eylül'de gerçekleştirilen "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın sonuç bildirgesini açıkladı. Türkiye'nin deprem gerçeğini masaya yatıran 110 uzman, "Kentsel dönüşümde 3'te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yol alalım" görüşünde hemfikir oldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2023 Güncelleme 06 Ekim 2023, 06:58
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki duyurdu! Kentsel dönüşümde ‘yüzde 50+1’ adımı

İÇİNDEKİLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 15-17 Eylül'de gerçekleştirilen "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın sonuç bildirgesini açıkladı.




Türkiye'nin deprem gerçeğini masaya yatıran 110 uzman, "Kentsel dönüşümde 3'te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yol alalım" görüşünde hemfikir oldu. Öneriler kısmında ise köylerde çelik ev yapımına geçilmesi, anlaşmazlıklarda arabuluculuk sisteminin devreye girmesi ve yalnızca bu alana bakan ihtisas mahkemelerinin kurulmasına yönelik çağrı dikkat çekti.




MALİYETİ 100 MİLYAR DOLAR
Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin ülke ekonomisine maliyetinin 100 milyar dolardan fazla olduğunu vurguladı. Deprem tehdidini en yoğun hisseden ülkeler arasında yer aldığımızı hatırlatan Özhaseki, Şura'da uzlaşılan başlıkları paylaştı. 6 komisyonda yer alan 110 uzmanın 5 ana başlık üzerinde hemfikir olduğunu belirten Özhaseki, "Ortak kanaat, artık kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman ve sürecin devamında, '3'te 2 çoğunluktan vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alalım' şeklinde oldu" dedi.



YARISI BİZDEN BAŞLIYOR
Uzmanların sadece kentsel dönüşüme başlama sürecinde değil, inşaatın ruhsat işlemleri de dahil olmak üzere sonraki aşamalarda da 'yüzde 50+1' uygulamasının devamını savunduğunu belirten Özhaseki, "Şura'da alınan en önemli kararlardan biri bu oldu" yorumunu yaptı. Yarısı Bizden Kampanyası'na ilişkin Bakan Özhaseki, "Önümüzdeki 1 ay içinde nasıl işleyeceğini daha da netleştirmiş olacağız. İnşallah ilgili mevzuat da çıkmış olacak" şeklinde konuştu. (Murathan YILDIRIM)

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN