Sağlığı bozulana maaş imkanı! Malulen emeklilik kimleri kapsıyor? Prim günü ne kadar? Koşulları neler?

Devlet, vazife malulü er, erbaş, güvenlik korucularına, ailelerine, terör mağdurlarına primsiz aylık bağlarken, tedavisi zor hastalıklar, iş kazaları, meslek hastalığında çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden de malulen emekli olabiliyor. İşte sizler için derlediğimiz 5 Ekim TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2023 Güncelleme 05 Ekim 2023, 07:00
Sağlığı bozulana maaş imkanı! Malulen emeklilik kimleri kapsıyor? Prim günü ne kadar? Koşulları neler?

İÇİNDEKİLER

Devlet, vazife malulü er, erbaş, güvenlik korucularına, ailelerine, terör mağdurlarına primsiz aylık bağlarken, tedavisi zor hastalıklar, iş kazaları, meslek hastalığında çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden de malulen emekli olabiliyor. Malulen emeklilik için 1800 prim günü ve en az 10 yıl sigortalı çalışma koşulu bulunuyor. Organ, ilik nakli, görme kaybında da aylık bağlanıyor. Kanser hastalarında tanının konulmasından itibaren 1 yıl içinde başvuran 18 ay süresince maluliyet aylığı alabiliyor. Sadece Parkinson, MS, bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda değil, uyku bozuklukları nedeniyle de malul aylığı bağlanıyor. (Hazal ATEŞ)



ÖĞRETMENLERE ÇEVRİM İÇİ SINAV
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, 19 Kasım'da çevrim içi gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sınavın 25 Eylül'den başlayan başvuru süreci, dün saat 23.59'da tamamlandı. Çevrim içi sınav, 19 Kasım Pazar günü saat 10.00- 13.00 arası yurt içi ve dışında, Türkiye saatine göre başlayıp bitecek. Sınavda adaylara 5'er seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 135 dakika olarak uygulanacak.

ROBOTLAR İLE 350 BİN SAAT TASARRUF
Turkcell Global Bilgi'nin rutin işleri insana ihtiyaç duymadan yapan 'dijital çalışanı' Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), operasyon süreçlerini kolaylaştırdığı sektörlerin sayısını artırmaya devam ediyor. RPA teknolojisi, 2023'te hizmet verdiği sektör sayısını 23'e yükseltti. RPA teknolojisi, yılın ilk yarısında en yoğun telekom sektöründe kullanıldı. Bu sektörde 291 robot 219 kişinin işini yaptı, 231 bin 413 saat tasarruf sağladı. 23 sektörde 6 ayda 350 bin saate yakın bir tasarruf sağlandı. Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kendirci, "RPA, çalışanların mevcut iş faaliyetlerini daha nitelikli yapılabilmesinin önünü açacak" diye konuştu.



LÜKS TÜKETİM ARTTI
E-Ticaret üzerinden lüks tüketimde adetsel anlamda bir büyüme olduğunu ifade eden Ticimax Kurucu CEO'su Cenk Çiğdemli, "Örneğin lüks tekstil giyim kategorisinde 2021'de ciro rakamı 1.7 milyar lira iken, 2022'de 3.6 milyar, 2023'ün ilk 8 ayında ise 4.8 milyar liraya yükselmiş. Yıl sonuna kadar en az 7 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

YEMEKSEPETİ'NE 'EN SEVİLEN MARKA' ÖDÜLÜ
Yemeksepeti, 'Türkiye'nin Lovemark'ları 2023' araştırmasında ödüle layık görüldü. MediaCat ve Ipsos tarafından 15-55 yaş aralığında, kadın-erkek oranı eşit, Türkiye temsili 2 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Yemeksepeti, 'Yemek Siparişi' kategorisinde birinci olarak kategorinin 'Lovemark'ı oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN