İhracatta Eylül rekoru! Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe duyurdu: 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırdık

Bakan Bolat, küresel ticaret anlamında ciddi durgunluk olmasına karşın Türkiye’nin ihracatta Temmuz ve Ağustos’un ardından Eylül’de de Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2023 Güncelleme 05 Ekim 2023, 07:00
İhracatta Eylül rekoru! Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe duyurdu: 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırdık

İÇİNDEKİLER

Küresel resesyon endişeleri had safhaya ulaşırken, Türkiye'nin ihracatındaki artış serisi kesintisiz 3 aya taşındı. Eylül ayında ihracat, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 0.3 artarak 22 milyar 670 milyon dolara ulaştı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ihracatı gerçekleşirken, aylık dış ticaret açığında da 2 yılın en düşük seviyesi görüldü.

YILLIK 253.5 MİLYAR $
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ticaret anlamında çok ciddi bir durgunluk olduğuna dikkat çekerek, "Biz Temmuz ve Ağustos'un ardından Eylül'de de Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Temmuz'da 20.3 milyar dolardı, Ağustos'ta 21.6 milyar dolara yükseldik.

Eylül'de de 22.7 milyar dolara ulaştık. 9 aylık baktığımızda ise ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi. Yıllık ihracatın yüzde 0.4 artarak 253.5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bolat, deprem nedeniyle 7 ayda 6 milyar dolarlık bir kaybın olduğunu vurguladı.

İTHALAT DÜŞÜYOR
Bakan Bolat, 3 aydır ithalatta düşüş eğiliminin sürdüğünü belirterek, "Temmuz'da 32.3 milyar dolar ithalatımız vardı. Ağustos'ta 30.3 milyar dolara, Eylül ayında 27 milyar 658 milyon dolara geriledi" ifadesini kullandı. Bolat, geçen yıl aylık ortalama 8 milyar dolar civarında olan enerji ithalatının bu yıl 5.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.


1.484 FİRMA EKLENDİ...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "Eylül'de bin 484 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Ortalama birim ihracat değerimiz ise 1.42 dolar düzeyinde gerçekleşti. Eylül'de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Polonya ve Özbekistan'ın da aralarında bulunduğı 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırdık" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN