İlk kez ev alacaklara düşük faizli, 180 ay vadeli konut kredisi! %1.20 faizli konut kredisi ne zaman? İlk evim kredisi başvuru şartları...

Konut kredileri, ev sahibi olmayı hayal eden birçok kişi için kapıları açıyor. Bankaların sunduğu uygun faiz oranları ve uzun vadeli ödeme seçenekleri, ev sahibi olma yolundaki adımları kolaylaştırıyor. Bu fırsatları değerlendirmek isteyenler, kredi başvurularını yaparak ev sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürebilirler. Konut kredisi kullanarak ev sahibi olma fırsatı, birçok insan için oldukça heyecan verici bir gelişme. Ancak ikinci bir eve yatırım yapmayı düşünenler için getirilen kısıtlamalar da dikkat çekiyor. İşte güncel durum:

Giriş Tarihi 04 Ekim 2023, 09:13 Güncelleme 04 Ekim 2023, 09:13
İlk kez ev alacaklara düşük faizli, 180 ay vadeli konut kredisi! %1.20 faizli konut kredisi ne zaman? İlk evim kredisi başvuru şartları...

İÇİNDEKİLER

Son dönemde konut kredisi ile ev sahibi olmayı düşünenler için heyecanla beklenen gelişmeler yaşanıyor. Kamu yetkililerinin konutları yatırım aracı olmaktan çıkarma söylemleri sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından ikinci evini almak isteyenlere yönelik önemli düzenlemeler yapıldı.Ağustos ayında açıklanan kararda; "Konut kredilerinde kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak" denildi. Daha önce ev sahibi olmamış vatandaşlar ise ilk evim kredisi hakkında araştırmalara başladı. İşte detaylar...

1.20 KONUT KREDİSİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenilen 1.20 düşük faizli konut kredisine ilişkin çalışmaların tamamlanması bekleniyor.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından ilk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi düzenlemesinin Ekim ayında Meclis'te yer alacağı ön görülüyor.

NE KADAR KREDİ VERİLECEK?

Örneğin 5 milyon TL'ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80'lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirdiğimiz bir konu.

VADE NE KADAR OLACAK?

Daha önceki kampanyalara baktığımızda kredi vade oranında da bir uzatma bekliyoruz. Özellikle kalıcı mortgage dediğimiz ve 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme mümkün olabilir.

YENİ KAMPANYA İÇİN FAİZ ORANI NE OLUR?

Önemli bir diğer etken de son dönemde özellikle özel bankalarda aylık 2.90'a kadar çıkan konut kredileri faiz oranlarının nispeten tüketiciler için kabul edilebilir seviyeye düşürülmesidir.

Burada da çok net belli olmasa bile belki 1.20-1.50 aylık faiz oranı seviyelerinde bir kampanya sektör tarafından talep edilebilir.

KONUT KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir. Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Satın alınan konutta belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir.