TÜİK açıkladı: 2022 yılında 114 bin 155 girişim ihracat yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılında 114 bin 155 girişimin ihracat, 173 bin 302 girişimin ithalat yaptığını; ihracatın yüzde 42,3'ünü, ithalatın ise yüzde 60,9'unu büyük ölçekli girişimlerin gerçekleştirdiğini duyurdu. İşte sizler için derlediğimiz 3 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2023 Güncelleme 03 Ekim 2023, 07:02
TÜİK açıkladı: 2022 yılında 114 bin 155 girişim ihracat yaptı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin geçen yılki ihracatının yüzde 42.3'ünü, ithalatının ise yüzde 60.9'unu büyük ölçekli girişimler yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2022'de 114 bin 155 girişim ihracat, 173 bin 302 girişim ithalat yaptı. Toplam ihracatın yüzde 19.4'ünü gerçekleştiren 1-9 kişi çalışanı olan mikro ölçekli girişimler, toplam ihracat yapan girişimlerin yüzde 64.2'sini oluşturdu.



İhracatta 10-49 kişi çalışanı olan küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 18.9, 50-249 kişi çalışanı olan orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 19.4, 250+ kişi çalışanı olan büyük ölçekli girişimlerin payı ise yüzde 42.3 oldu. Girişimin ana faaliyetine göre değerlendirildiğinde ihracatın yüzde 55.4'ünü, ithalatın ise yüzde 49.5'ini sanayi sektöründeki girişimler yaptı.

Ana faaliyeti ticaret olan girişimlerin ihracattaki payı yüzde 40.6, ithalattaki payı ise yüzde 32.4 düzeyinde gerçekleşti. Sanayi sektörünün ihracatında 250+ kişi çalışanı olan büyük ölçekli girişimler yüzde 66.7 payla öne çıkarken, ticaret sektörünün ihracatında ise yüzde 89.3 payla 1-249 kişi çalışanı olan küçük ve orta ölçekli girişimlerin hakimiyeti devam etti.

ROTA AB ÜLKELERİ
Ana faaliyeti sanayi olan girişimler, ihracatlarının yüzde 45.3'ünü Avrupa Birliği (AB 27) ülkelerine gerçekleştirdi. AB ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 61.9'unu sanayi, yüzde 35.6'sını ticaret, yüzde 2.5'ini diğer sektöründeki girişimler yaptı.

AKBANK ÜST YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİK
Akbank'ta 2012 yılından beri genel müdürlük görevini yürüten Hakan Binbaşgil, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üye olarak atandı. Genel Müdürlük görevine de Kaan Gür getirildi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, çok önemli bir bayrak değişimi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kurumumuzda 21 senedir önemli görevler üstlenmiş, 12 yıla yakın da genel müdürlük yapmış Hakan Binbaşgil, görevini Kaan Gür'e devrederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üye olarak çok önemli bir pozisyona geçiyor.

Hakan Bey'in uzmanlığı ve bilgi birikimiyle bu yeni pozisyonda da önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum" dedi. Dinçer, Kaan Gür'ün Hakan Binbaşgil'den aldığı güçlü bayrağı daha da iyi noktalara taşıyacağına inandığını aktardı. Bu arada Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın Akbank Yönetim Kurulu Üyeliği'nden istifa ettiği belirtildi.

DELİLSİZ TRAFİK CEZASI İPTAL
İzmir'de, otomobil sürücüsü N.N.'ye fahri müfettiş tarafından yazdırılan ceza, 'delil fotoğrafı veya görüntüsü olmadığı' gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine, 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'nce iptal edildi. Kararla ilgili konuşan avukat Oğuzhan Bizkevelci, "Mahkeme, vermiş olduğu kararla fahri trafik müfettişi tarafından yazılan somut delille desteklenmeyen cezanın iptaline karar verdi. Kararın emsal niteliğinde olduğu kanaatindeyim" dedi.

YURTLAR İÇİN YENİ BAŞVURU ZAMANI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, ek kontenjan yurt başvurularının başladığını duyurdu. Bu kapsamda yatay geçiş, dikey geçiş, yüksek lisans, doktora, ek kontenjan ve özel yetenek öğrencileri 5 Ekim Perşembe günü saat 23.59'a kadar başvurularını yapabilecek. Başvuru işlemleri "www. turkiye.gov.tr" internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek.

ÖĞRETMENLERE KAMERALI MÜLAKAT
Öğretmen atamalarında yapılacak mülakatların detayı belli olmaya başladı. Öğretmen adayları mülakata gireceği komisyonda yer alan isimleri önceden bilmeyecek. Jüri de değerlendirmeye alacağı kişileri mülakat günü öğrenecek. Mülakatlarda öğretmenin kendini ifade etme yeteneğine, iletişim becerilerine bakılacak. Aday cevaplarını sınavın son 5 dakikasında kağıda yazacak ve sonuna imzasını atacak. Şeffaflığı tam anlamıyla sağlamak için görüşme kamera ile kayıt altına alınacak.
Burcu ŞEN

IPHONE 15 YAKTI!
Apple'ın yeni modeli iPhone 15'te sıcaklık sorunu çıktı. Yüzlerce kullanıcı, 15 Pro ve 15 Pro Max'lerinin dokunulduğunda anormal derecede sıcak hissettirdiğinden şikayet etti. Artan şikayetlerin ardından Apple'dan sorunu kabul eden bir açıklama geldi: "Aygıtı kurduktan veya geri yükledikten sonraki ilk birkaç gün boyunca, artan arka plan etkinliği nedeniyle aygıt daha sıcak hissedilebilir. Ayrıca iOS 17'de bazı kullanıcıları etkileyen bir hata bulduk ve bu hata bir yazılım güncellemesiyle giderilecek."

SABANCI VAKFI'NDAN HİBE DESTEK
Sabancı Vakfı'nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle hayata geçirdiği Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Hibe Programı kapsamında desteklenecek projeler açıklandı. Programa, 18-29 yaş arasındaki genç kadınların mesleki becerilerinin geliştirilmesine yönelik proje fikirlerinden oluşan 200'e yakın başvuru geldi. Değerlendirme sürecinin sonunda, aralarında depremden etkilenen illerin de yer aldığı 20 ilden toplam 7 projeye hibe desteği sağlanmasına karar verildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN