Kadın girişimciye bankalardan kredi desteği!

Bankalar kadın girişimcilere desteğini artırarak sürdürüyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde 63 bin kadın girişimciye 36 milyar lira kredi kullandırıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2023 Güncelleme 03 Ekim 2023, 07:02
Kadın girişimciye bankalardan kredi desteği!

İÇİNDEKİLER

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının kadın girişimcilere kullandırdıkları kredilere ilişkin 'Kadın Girişimcilere Verilen Krediler' başlıklı yeni bir rapor yayımlanmaya başladı.

13 BANKANIN VERİLERİ
TBB'den yapılan açıklamaya göre, çeyrek dönemlerde paylaşılacak, Aralık 2022 tarihinden itibaren toplanmaya başlanan ve bilgi paylaşan 13 bankanın verilerinden oluşan raporda, kullandırılan kredi miktarı, kişi sayısı ile kredilerin sektörel ve bölgesel dağılımına yer veriliyor. 'Kadın Girişimcilere Verilen Krediler' başlıklı istatistiki rapora, TBB'nin internet sitesinin ana menüsünde yer alan 'Banka ve Sektör Bilgileri' sekmesi altındaki 'İstatistiki Raporlar' başlığından erişiliyor.

YÜZDE 26 ARTIŞ VAR
TBB, Nisan-Haziran 2023 dönemini kapsayan Kadın Girişimcilere Verilen Krediler İstatistik Raporu'nu yayımladı. Buna göre, bu dönemde 63 bin kadın girişimciye, 36 milyar lira tutarında kredi kullandırıldı. Haziran 2023 sonu itibarıyla kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin bakiyesi 123 milyar lira olarak gerçekleşti. Toplam kredi bakiyesi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 26 arttı. Kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin mikro işletmelere kullandırılan kredilere oranı Haziran 2023 itibarıyla yüzde 15 oldu. Kullanıcı sayısı itibarıyla ise söz konusu oran yüzde 7 olarak gerçekleşti.

294 BİN KİŞİYE ULAŞTI
Haziran 2023 itibarıyla kredi kullanan toplam kadın girişimci sayısı 294 bin kişi olurken, kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin yüzde 49'u hizmetler sektörüne kullandırıldı. Bunu, yüzde 27 ile sanayi sektörü izledi. Orta ve uzun vadeli kredilerin toplam krediler içindeki payı Haziran'da geçen yılın sonuna göre 3.2 puan artarak yüzde 80 oldu. Yılın ikinci çeyreğinde kullandırılan kredilerin ise yüzde 67.3'ü orta ve uzun vadeli kredilerden oluştu.

MARMARA İLK SIRADA
Haziran 2023 itibarıyla kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin yüzde 35'i Marmara, yüzde 19'u Ege ve yüzde 17'si Akdeniz bölgelerinde kullandırıldı. Söz konusu bölgelerde kredi kullandırılan kadın girişimcilerin kredi kullanan kişiler içindeki payları Marmara ve Ege bölgeleri için yüzde 24, Akdeniz için ise yüzde 16 oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN