Ekim ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç 2023? Ekim ayı kira zammı ne kadar, kaç TL olacak? İş yeri, dükkan kirası hesaplama!

Ekim ayı geldiğinde, pek çok kiracı ve ev sahibi için kira zammı meselesi gündeme geliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri, Ekim 2023 kira zammını belirleyecek önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Kira artış oranları, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) gibi enflasyon rakamları üzerinden hesaplanırken, aylık enflasyon rakamları da bu kararda etkili olabiliyor.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 08:46 Güncelleme 03 Ekim 2023, 10:01
Ekim ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç 2023? Ekim ayı kira zammı ne kadar, kaç TL olacak? İş yeri, dükkan kirası hesaplama!

İÇİNDEKİLER

Ekim ayının gelmesiyle birlikte, Türkiye genelinde kiracılar ve ev sahipleri için kira artış oranları konuşulmaya başlandı. Her ay düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri, Ekim 2023 kira zammının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak.

EKİM AYI 2023 KİRA ARTIŞ ORANI (TEFE-TÜFE) NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2023
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,44, aylık %3,40 arttı

Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül 2023
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,53, aylık %4,75 oldu

Ekim ayı kira zammı da hesaplanınca eklenecek.

EYLÜL 2023 ARTIŞ ORANI KAÇ OLMUŞTU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Ağustosta TÜFE yüzde 9,09 arttı, yıllık bazda yüzde 58,94'e çıktı. Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 9,09 olarak gerçekleşti.

Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 2 ayda alacakları zam oranı yüzde 19,44 oldu. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak.

KİRA ARTIŞ SINIRI DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Kira artışı ile ilgili konuşan Erdoğan, "Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir." ifadelerine yer verdi. Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.