Üçlü Danışma Kurulu 5 yıl aradan sonra toplanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma hayatının önemli sosyal diyalog mekanizmalarından olan Üçlü Danışma Kurulu'nu toplamak için harekete geçti. İşte sizler için derlediğimiz 30 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2023 Güncelleme 30 Eylül 2023, 07:00
Üçlü Danışma Kurulu 5 yıl aradan sonra toplanacak

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Üçlü Danışma Kurulu'nu toplamak için harekete geçti. Son olarak 15 Ekim 2018'de yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nun yeniden toplanması için çalışmalar başladı. Bakanlık; TÜRKİŞ, HAK-İŞ, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve ilgili kurumlara gönderdiği yazıyla toplantıda ele alınması istenen konuların 2 Ekim'e kadar kendilerine bildirilmesi talebinde bulundu.

Görüşü istenenler arasına Memur-Sen, Türkiye Kamu- Sen ve KESK eklendi. Bakanlık'ın, işçi, işveren ve memur konfederasyonlarından gelen konu başlıklarını değerlendirip, yıl bitmeden Danışma Kurulu'nu toplaması bekleniyor. 5 yıl önce yapılan toplantıda; asgari ücrete enflasyon zammı, KİT'lerdeki taşeronlar işçilere kadro, sendikal örgütlülüğün önündeki engeller ve kıdem tazminatı başlıkları ele alınmıştı.



TÜBİTAK BURSLARI ARTIRILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) ve Bilim ve Toplum Başkanlığı'nca (BİTO) öğrencileri, araştırmacıları, bilim insanlarını ve sanayicileri ilgilendiren destek programlarının ikinci çağrılarının açıldığını duyurdu. Bakan Mehmet Fatih Kacır, "Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nda proje yöneticisine yönelik aylık burs miktarını 46 bin 310 liradan 90 bin liraya çıkardık. Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı'nda ise bu tutarı 36 bin 385 liradan 70 bin liraya güncelledik" dedi.



ELEKTRİKTE KONUTLARA ZAM YOK
Hükümet, tüm dünyada artan enerji fiyatlarına karşı vatandaşın enerji faturasını düşürmek için sübvansiyon uygulamasına devam ederken, desteklemeler kapsamında bu Ekim ayında da konutlarda elektriğe zam yapılmadı. Konutlar için 100 kilovatsaatlik tüketim 147 lira olarak sabit kaldı. Ekim ayından geçerli olmak üzere sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe ise yüzde 20 oranında zam yapıldı. Mevcutta doğalgaz faturalarının yüzde 75'ini, elektrik faturalarının ise yüzde 50'sini sübvanse etmeye devam eden Hükümet, geçen yıl vatandaşa 200 milyar liralık enerji desteği verdi. Bu yıl ise bu desteğin 394 milyar liraya çıkması bekleniyor.
Barış ŞİMŞEK



KORUYUCU AİLELERE AYDA 6 BİN TL
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklar için uygulanan Koruyucu Aile Hizmeti kapsamında, bu yılın Eylül ayı itibarıyla 7 bin 853 ailenin yanında 9 bin 423 çocuk hayata hazırlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu aileler için sigorta ödemeleriyle aylık ortalama 6 bin lirayı bulan miktarda ödenek sağlıyor. Özel gereksinimli çocuklar için ise bu miktar ortalama 8 bin lirayı buluyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, sürekli Türkiye'de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında, en az ilkokul mezunu, düzenli gelire sahip, çocuğun anne babası ya da vasisi olmayan kişiler koruyucu aile başvurusunda bulunabiliyor.



FATİH, FİLYOS-1'DE SONDAJA BAŞLADI
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih Sondaj Gemisi'nin, Karadeniz'deki yeni lokasyonu Filyos-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi. Uzunluğu 229 metre, genişliği 36 metre olan Fatih Sondaj Gemisi, 51 bin 283 groston ağırlığa sahip. Türkiye, denizlerdeki petrol ve gaz arama faaliyetlerini Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han sondaj gemileri, sismik arama çalışmalarını da Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemileriyle yürütüyor. Karadeniz'de petrol ve doğalgaz sondaj çalışmaları öncesi deniz tabanında tarama yapan 'Barbaros Hayreddin Paşa' sismik araştırma gemisi de Trabzon Limanı'na demirledi. 4 gün önce demirleyen 84.2 metre boy, 21.6 metre genişlik ve 4 bin 711 groston ağırlıktaki geminin bakım, onarım ve lojistik ihtiyaçları giderilecek.



EK MTV'DE 2. TAKSİT 30 KASIM'DA BİTİYOR
Anayasa Mahkemesi'nin iptal talebini reddettiği ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme süresi 30 Kasım'da sona erecek. Ek MTV'nin ilk taksitinin 6 Eylül'e kadar ödenmesi gerekiyordu. İlk taksit döneminde yaklaşık 13.2 milyar lira gelir elde edilmiş, hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si karşılanmıştı. Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2.5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek. İkinci taksitin ödeme süresi ise 30 Kasım'da sona erecek. Vergi borcu olan araçlar satılamıyor.



PİSTLERE ÖZEL
Porsche 911 GT3 R Rennsport, California'daki 2023 Rennsport Buluşması'nda görücüye çıktı. Pistlere özel olan, 1 milyon dolarlık fiyat sahip bu model, 77 araçla sınırlı sayıda üretilecek. Araçta, 4.2 litrelik atmosferik bir motor bulunuyor. GT3 yarış aracından direkt alınan motor, yarışçı spesifikasyonunda değil fakat buna rağmen 621 beygir güç üretebiliyor. Tasarımda en dikkat çeken parçalardan biri arka kısımda bulunan devasa kanat. Aynaların bile kaldırıldığı modelde kokpitte bir monitörle izlenebilen 3 kameralı bir sistem bulunuyor.



CEP PİYASASI HAREKETLENECEK
Gençlere telefon ve bilgisayar desteği heyecan yaratırken; Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye'de satılan cep telefonlarının yüzde 57'sinin, ciro açısından da yüzde 27'sinin 9 bin 500 lira kadar olan telefonlardan oluştuğunu söyledi. Turnacı, şöyle konuştu: "Cep telefonu alım ihtiyaçlarını erteleyen vatandaşlar ile Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği destekten faydalanmak isteyen öğrenciler sayesinde piyasanın hareketleneceğini düşünüyoruz."

ŞİMŞEK YATIRIMCI TURUNA ÇIKIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı buluşmaları kapsamında Ekim ayında 3 farklı ülkede toplantılara katılacak. Bakan Şimşek, 4-5 Ekim'de ilk olarak Londra'da yatırımcı toplantısına katılacak. Citibank ve BofA'nın düzenlediği toplantının ardından Şimşek'in durağı 11-14 Ekim'de IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları olacak. Fas'ın Marakeş kentindeki bu toplantıların ardından Şimşek, Fransa'nın başkenti Paris'te 19 Ekim'de bir diğer yatırımcı toplantısında konuşacak.

ERKAN, MECLİS'TE SUNUM YAPACAK
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 3 Ekim günü sunum yapacak. Hafize Gaye Erkan'ın, küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor. Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı faiz ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin kararlarının yanı sıra enflasyona ilişkin gelişmelerin de toplantının öne çıkan başlıklarını oluşturması tahmin ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN