TES zorunlu mu olacak, ne zaman yürürlüğe girecek? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, kimler kapsamda olacak 2023?

2024-2026 dönemini kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında önemli bir ekonomik politika değişikliği açıklandı. Programa göre, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Bu değişiklik işverenlerin de katkısıyla gerçekleştirilecek. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 08:06 Güncelleme 30 Eylül 2023, 08:06
TES zorunlu mu olacak, ne zaman yürürlüğe girecek? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, kimler kapsamda olacak 2023?

İÇİNDEKİLER

2024 ve 2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program yayınlandı ve ekonomide 3 yıllık yol haritası netleşmiş oldu. Bu kapsamda, işçiden kesilen prim ve vergi konusunda devlet teşvik veriyor. BES'te 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşına gelince emeklilik hakkı vardı. Yeni sistemde bunun nasıl uyarlanacağı merak ediliyor. İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili merak edilenler...

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ne demek, kimleri kapsıyor?

İşçiden kesilen prim ve vergi konusunda devlet teşvik veriyor. BES'te 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşına gelince emeklilik hakkı vardı. Yeni sistemde bu nasıl uyarlanacak?



TES'te işçi, işveren ve devlet üzerinden değerlendirilecek. BES gibi işçi ve devlet ikilisinin arasında işveren olacak. Buradan da yüzdelik oran kesilecek. Buradaki fonlara yatırım yapılacak.

Emeklilik fonları ile ilgili sigorta şirketleri var, orada paranızı kısa vadede, A tipi, B tipi likit fon, borsada günlük olarak değerlendirmeleri yapılacak.

BES Mİ DAHA AVANTAJLI YOKSA TES Mİ?

BES'te de yine yasa koyucunun prim yönünde vergi yönünde teşvikleri vardı. Burada siz birikiminizi piyasalarda değerlendiriyorsunuz, uzun vadeli fonlarda, kısa vadeli fonlarda, dolayısıyla burada oranlar kısmında devlet yine katkı yapacağı için TES'in biraz daha avantajlı olabilme ihtimali olabilir.