Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan deprem bölgesi açıklaması: "2025’te rahatlama sürecine gireceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın açılışında konuştu. Yılmaz, deprem bölgesine 3 trilyon lira harcama yapılacağını, 2025’ten itibaren rahatlama olacağını belirtti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2023 Güncelleme 30 Eylül 2023, 07:00
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan deprem bölgesi açıklaması: 2025’te rahatlama sürecine gireceğiz

İÇİNDEKİLER

Dünya ekonomisinin son 3 yılda ortalama yüzde 2 büyüdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bu dönemde yüzde 6 büyüdüğüne dikkat çekerek, "Neredeyse dünyanın 3 misli bir ortalamayla ekonomimizi büyüttük. Bu Türkiye'nin, 85 milyonun başarısıdır" dedi. TESK Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın açılışında konuşan Yılmaz, birçok ülkede enflasyon oranlarının, önlemlere rağmen yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti. Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) ile öngörülebilirlik sağladıklarını dile getirdi.

3 YILDA 3 TRİLYON TL
Deprem felaketinin unutulmaması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Acil müdahaleleri tamamladık, asıl iş şu anda başlıyor. Kalıcı konutları inşa edeceğiz, altyapıyı tamir edecek, ekonomik-sosyal hayatı canlandıracağız. Bir taraftan da deprem riski olan diğer bölgelerimizde kentsel dönüşüm başta olmak üzere riskleri azaltacak yatırımları yapacağız. Orta Vadeli Programımız döneminde, bu 3 yıl içinde, deprem bölgesine harcayacağımız para 3 trilyon lirayı aşacak" diye konuştu. Yılmaz, bunun getirdiği zorluklarla hep beraber baş edileceğini, devlet-millet el ele bu yaraların sarılacağını kaydederek, "2025'ten itibaren inşallah kademeli şekilde rahatlama olacak" dedi.

2.7 MİLYON YENİ İSTİHDAM
Birinci amaçlarının deprem yaralarının sarılması, ikinci amaçlarının ise enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürmek olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Gelecek yıldan başlayarak bir düşüş trendine giren enflasyonun 2026'da yüzde 8.5'lere kadar düşmesini bekliyoruz. Geçmişte biz bunu başardık, yine hep birlikte bunu başaracağız" diye konuştu. Afetin yaralarını sarmayı, enflasyonu düşürmeyi amaçlarken büyüme ve istihdamı da ihmal etmeyeceklerini dile getiren Yılmaz, "3 yılda 2.7 milyon yeni istihdam oluşturmayı öngörüyoruz " dedi.



ESNAFA 1 YILDA 132 MİLYAR TL
Yılmaz, 21 yılda esnaf ve sanatkârların lehine birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekti. Belirli tipte kredilerde sıfır faiz imkânının sağlandığını kaydeden Yılmaz, "Sadece bu yıl içinde esnafa 132 milyar lira kredi kullandırdık. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borçların faizlerinin silinmesi anapara ödemelerinin de ertelemesi imkânını getirdik. Kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin ticari kazançlarının gelir vergisinden istisna edilmesini sağladık" diye konuştu. Depremlerin ardından alınan tedbirlerin yanı sıra, esnaf ve sanatkarın Halkbank'a olan kredi geri ödemelerine 6 ay erteleme imkânı getirildiğini hatırlatan Yılmaz, "6 ilde esnafımız için 4 bin 120 iş yeri inşa ettik. Yine 6 ilimizde 6 bin 240 esnafımız için yeni iş yerlerinin inşası sürüyor" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN