İngiliz basınında İstanbul Havaliman'ı manşeti! "Heathrow’un geride kaldı..."

Londra’da Heathrow’a inşa edilmesi planlanan üçüncü pist kördüğüme dönerken, İngiliz basını İstanbul Havalimanı’nı örnek gösterdi. FT, İstanbul Havalimanı’nın ‘Avrupa’nın en yoğun havalimanı’ haline geldiğine, Heathrow’un geride kaldığına dikkat çekti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2023 Güncelleme 29 Eylül 2023, 07:01
İngiliz basınında İstanbul Havaliman’ı manşeti! Heathrow’un geride kaldı...

İÇİNDEKİLER

İstanbul Havalimanı, açıldığı günden bu yana önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Uçuş sayılarıyla Avrupa'nın en yoğun havalimanı olan İstanbul, uluslararası basının da gündemine oturuyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Heathrow Havalimanı'nın kapasitesini artıracak üçüncü pist yıllardır hayata geçirilemezken, İngiliz basını konuyu irdeledi ve İstanbul Havalimanı'nı örnek verdi.

Financial Times gazetesinin "Heathrow'un üçüncü pisti nihayet ilerleyecek mi?" başlıklı haberinde Heathrow'a atanan yeni genel müdür ve seyahatlerdeki ciddi yükselişin, duran projeyi yeniden canlandırabileceği belirtildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle sekteye uğrayan havacılık sektörünün yeniden toparlandığı, İngiltere'nin en büyük havalimanının yılda 480 bin uçuşluk maksimum kapasiteye yaklaştığı ifade edildi. Bu durumun, ülkedeki havalimanlarının kapasitesinin nasıl genişleteceğine dair tartışmaları beraberinde getirdiği kaydedilirken, "Ancak artan maliyetler buna engel" ifadesi kullanıldı.

90 MİLYON YOLCU
Haberde, tartışmaların merkezinde İstanbul Havalimanı'nın gerisinde yer alan Heathrow'un olduğu vurgulandı. Megakentteki İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının 5 yıl önce yaklaşık 11 milyar dolar maliyetle açıldığı anımsatılarak, "Şimdi ise yılda 90 milyon yolcuya hizmet verebilen 5 pistiyle Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu" denildi. Öte yandan, Heathrow'a bundan sonra ne olacağının, üçüncü pist için nasıl ilerleneceğine karar vermesi gereken Kopenhag Havalimanı'ndan gelen yeni CEO Thomas Woldbye'a bağlı olduğu aktarıldı.

DIŞ HAT UÇUŞ AĞI 5 KAT BÜYÜDÜ
Türkıye'nin dış hat uçuş nokta sayısı 2003'te 50 ülkede 60 iken, bu yıl itibarıyla yüzde 472 artışla 130 ülkede 343 noktaya çıktı. Böylece Türk sivil havacılığı, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkesine dönüştü. Türk havacılığında 2003'te 7 olan ikili müzakere sayısı 2022 sonunda 11'e, hava ulaştırma anlaşması bulunan ülke sayısı ise 81'den 173'e yükseldi. İç hatlarda uçulan nokta sayısı da çapraz uçuşlarla desteklenirken, Türkiye hava sahası, hava yolu ağıyla örüldü. Bu sürede havalimanı sayısı 26'dan 57'ye çıkarıldı. Hava yolunda 2003'te toplam 34 milyon 443 bin 655 olan yolcu sayısı, geçen yılın sonunda 182 milyon 333 bin 844'e ulaştı.

95. ŞİRKETE ULAŞILDI
Çin merkezli havayolu şirketi China Eastern Airlines, İstanbul-Şangay seferlerine başladı. İstanbul Havalimanı'nda sefer düzenleyen 95'inci havayolu şirketi olan China Eastern Airlines'ın "Airbus A330-200" tipi uçakla icra ettiği ilk uçuşta 199 yolcu yer aldı. Şirket, İstanbul Havalimanı ile Şangay Uluslararası Havalimanı arasında haftada karşılıklı 3 sefer düzenleyecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN