Yeni torba yasada tarih ortaya çıktı! 2.TORBA YASA MADDELERİ 2023! EYT staj çıraklık, 11.402 TL emekli maaşı, kademeli emeklilik...

TBMM'nin açılmasına sayılı günler kala, 2023 yılında yürürlüğe girmesi planlanan 2. Torba Yasa'nın içeriği merak konusu oldu. Yasa kapsamında birçok önemli madde ve düzenleme yer alıyor. 2. Torba Yasa ile ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşlara yönelik bir destek paketi açıklanacak. Bu destek paketi, pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle etkilenen kişilere finansal yardım sağlayacak. İşte 2. Torba Yasa'nın bazı önemli maddeleri

Giriş Tarihi 28 Eylül 2023, 10:38 Güncelleme 28 Eylül 2023, 10:38
Yeni torba yasada tarih ortaya çıktı! 2.TORBA YASA MADDELERİ 2023! EYT staj çıraklık, 11.402 TL emekli maaşı, kademeli emeklilik...

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde yer alan 2. torba yasa tasarısı, kamuoyunun yakından takip ettiği bir konu olarak öne çıkıyor. Tasarının içeriği ve maddeleri, vatandaşlar tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Emeklilik sistemi üzerinde önemli düzenlemeler içeren 2. torba yasa hakkındaki ayrıntılar ortaya çıktı. Bu yasanın maddeleri arasında EYT staj ve çıraklık sigortası mağdurları, en düşük memur emeklisi maaşı ve erken emeklilik şartları için yeni düzenlemeler bekleniyor. Ayrıca Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için reform düzenlemelerinin olması bekleniyor. İşte 2. torba yasa maddeleri ve çıkacağı tarih...

EYT'DE STAJ VE ÇIRAKLIK DÜZENLEMESİ

Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle sayılmıyor.

2 İSTİSNA VAR

Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilirler.

Staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

EMEKLİYE EK ZAM DÜZENLEMESİ

Kulislerden edinilen bilgiye göre emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmede üç formül üzerinde duruluyor.

Buna göre emekli taban maaşı 7 bin 500 liradan asgari ücrete sabitlnerek 11 bin 402 liraya yükseltilebilir. Veya maaşlara seyyanen zam getirilebilir. Ancak bu ihtimale pek kuvvetli bakılmıyor.

Son olarak ise taban maaş asgari ücrete sabitlendikten sonra kök maaş üzerinden yüzdelik zam yapılma ihtimali de öne çıkan senaryolar arasında yer alıyor.

MEMUR MAAŞLARINA EK ZAM

Hatırlanacağı gibi memur maaşlarıyla ilgili toplu sözleşme oranı geçtiğimiz haftalarda netleşmişti.

Buna göre memeur maaşlarına yıl sonunda enflasyon artış oranına ek olarak yüzde 15 oranında zam yapılacak.

OVP'teki tahmin doğru çıkar yıl sonu enflasyonu yüzde 65 düzeyinde gelirse 6 aylık artış ornaının yüzde 37 civarında olması bekleniyor.

Bu veriler ışığında refah payı eklenmemesi halinde memur maaşlarına yüzde 45 yüzde yüzde 50 oranları arasında zam yapılması bekleniyor. Bununla birlikte şuan için memur maaşlarıyla ilgili ek zam yapılması gündemde yer almıyor.

CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ

Bilindiği üzere emeklilere Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'nda olmak üzere yılda iki defa 2 bin lira emekli bayram ikramiyesi ödeniyor.

Cumhuriyet'in 100. yılına özel, tek seferlik emeklilere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ikramiye verilmesiyle ilgili çalışmalar ise merak konusu oldu. İkramiyenin verilebilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.

Öte yandan, ikramiyeyle ilgili çalışma yapıldığı bilgisine ise resmi makamlardan doğrulama gelmedi.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde AK Parti'nin, kamuoyuyla paylaştığı seçim beyannamesinde ev hanımlarının emekliliğine ilişkin "Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında, ev hanımlarının emekliliğine destek sağlayacak, her ailede gençler başta olmak üzere en az bir çalışan olması sağlanacak, yeni evlilikler teşvik edilecektir."

Ev hanımlarının evdeki emekleri karşılığında emeklilik gibi bir güvenceye sahip olmalarını en temel hakları olarak görüyoruz. Bu çerçevede, ev hanımlarının isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet olarak biz karşılayacağız." ifadeleri yer almıştı.

Dolayısıyla söz konusu torba yasada bu ev hanımlarına emeklilikle ilgili düzenlemenin de yer alması bekleniyor.

TARİH ORTAYA ÇIKTI

Yeni torba yasanın meclisin açılmasıyla birlikte gündeme gelmesi bekleniyor. Bu durumda Ekim ayı süresince yapılan düzenlemeler sonrası yeni torba yasa maddelerinin kasım itibariyle netleşeceği tahmin ediliyor.