Emeklilik yaşınız değişiyor! SGK tablosuyla 1999 öncesi 2000 2008 sonrası için metodik hesaplama çıktı

Emeklilik sisteminde önemli gelişmeler yaşanıyor ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Bağ-Kur ve SSK primleri arasındaki eşitsizliği gidererek emeklilik için gereken prim ödeme süresi önemli ölçüde azaltılıyor. Bu yeni düzenlemeyle birlikte 1 milyon kişi için emekli olabilmek için gerekli olan 9 bin günlük prim ödeme şartı 7.200 güne indiriliyor. Özellikle emeklilik yaşını beklemek zorunda kalan ve daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde etmek isteyenler için büyük bir fırsat sunuluyor.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2023, 08:51 Güncelleme 03 Ekim 2023, 00:23
Emeklilik yaşınız değişiyor! SGK tablosuyla 1999 öncesi 2000 2008 sonrası için metodik hesaplama çıktı

İÇİNDEKİLER

Bu önemli düzenlemeyle birlikte, emeklilik için gereken prim gün sayısı belirgin bir şekilde azaltılıyor. Şu an için 9 bin gün olan bu şart, yeni düzenleme ile 7.200 güne indiriliyor. Bu, birçok kişi için daha erken emeklilik anlamına geliyor. Bağ-Kur'lu vatandaşlar, daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde edebilecek ve emekli olma sürelerini kısaltabilecek. Özellikle küçük esnaf için bu düzenleme büyük bir müjde niteliği taşıyor.

SÜRE KISALIYOR

Düzenlemenin en önemli sonuçlarından biri, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısının azaltılmasıdır. Şu anda 9 bin gün olan bu şart, yeni düzenleme ile 7.200 güne indirilecek. Bu, birçok kişi için daha erken emeklilik anlamına geliyor.

Esnaflar için getirilen düzenleme, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını SSK'lı çalışanlarla eşitliyor. Bu sayede esnaflar da 7.200 günle emekli olabilecek. SGK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışanlar arasındaki 5 yıllık süre farkı düzenleme ile ortadan kaldırılıyor.

Düzenleme, emeklilik şartlarına ilişkin giriş tarihine göre değişiklik gösteriyor. 2008'deki sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7.200 olarak belirlenmişti. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün olarak devam ediyordu.

Bağ-Kur Emeklilik Şartları

Bağ-Kur'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekildedir:

Normal emeklilik için kadınlar 20 tam yıl (7.200 gün), erkekler 25 tam yıl (9.000 gün) prim ödemelidir.

Kısmi emeklilik için kadınlar 50, erkekler 55 yaş ve 15 tam yıl (5.400 gün) prim ödemelidir.

Bu düzenleme, emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için heyecan verici bir dönemi başlatıyor ve emeklilik hedeflerine ulaşmayı daha erişilebilir hale getiriyor.

Düzenlemenin 1 Ekim itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi bekleniyor.