Başkan Erdoğan gençlere müjdeyi vermişti! 40’tan fazla model cepte | Detaylar belli oldu! Nasıl başvurulacak?

Üniversiteli gençler e-Devlet üzerinden tanımlanacak şifre ile telefon ve bilgisayar desteğinden yararlanacak. 40’tan fazla telefon modeli destek kapsamında olacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2023 Güncelleme 28 Eylül 2023, 10:56
Başkan Erdoğan gençlere müjdeyi vermişti! 40’tan fazla model cepte | Detaylar belli oldu! Nasıl başvurulacak?

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın örgün eğitimdeki 7 milyon üniversiteli gence verdiği cep telefonu ve bilgisayar müjdesinin detayları belli olmaya başladı.



Piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknoloji desteği verilecek.

Cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44.4'üne, bilgisayarlar için ise piyasa fiyatının yüzde 16.7'sine kadar bir tutarda destek sağlanacak.



NASIL BAŞVURULACAK?
Edinilen bilgilere göre; eğitimi devam eden üniversiteli gençlere e-Devlet üzerinden vergisiz telefon ve bilgisayar almayı hak ettiklerini gösteren bir şifre tanımlanacak. e-Devlet üzerinden kendine tanımlanan şifreyi öğrenen öğrenci, bu şifre ile e-ticaret platformlarından ya da teknoloji mağazalarından vergisiz şekilde cep telefonu veya bilgisayar alabilecek. Çalışmanın yüksek lisans, doktora ve açıköğretim öğrencilerini kapsamaması planlanıyor.



ÖZEL ALANLAR GELİYOR
Örgün öğretimde okuyan 7 milyon üniversiteliyi ilgilendiren düzenleme kapsamında, vergisiz alınabilecek telefon ve bilgisayarlar için satış noktalarında özel alanlar oluşturulacak. Bu alana tıklayan öğrenciler hangi telefonları ve bilgisayarları vergisiz olarak alabileceklerini görecek. Böylece öğrencilerin kafasındaki "Hangi telefonlar kapsamda?" sorusu da giderilecek. Aynı şekilde fiziki mağazalarda da belli stantların bu ürünler için ayrılması planlanıyor.



GÖZLER KARARDA
Öğrencilere yönelik vergisiz telefon ve bilgisayar satışına ilişkin tüm detaylar, yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile kamuoyuna açıklanacak. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı da konuya ilişkin uygulama yönetmeliği yayımlayacak.



BAŞKASI İÇİN ALIMA FREN
Öğrencilerin vergisiz telefonu aldıktan sonraki kullanımları da incelenecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK), vergisiz telefonu alan öğrencinin gerçekten telefonu kendisinin kullanıp kullanmadığını takip edecek. Böylece, telefona ihtiyacı olmayan kişilerin başkaları için vergisiz telefon almasının önüne geçilecek.



10 GB İNTERNET DE BEDAVA
Vergisiz telefon ve bilgisayar desteğinin yanı sıra öğrencilerin internet ihtiyacı da unutulmadı. Öğrencilere bir yıl boyunca 10 GB internet desteği de sağlanacak. Yine örgün eğitimdeki üniversiteli öğrenciler, bir hat ile sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 gigabayt (GB) internet kullanabilecek. Öğrenciler, bu haklarını istedikleri üç mobil şebeke operatöründen biri üzerinden edinebilecek.



MODELLER BELLİ OLDU
Teknolojik cihaz desteği ile alınabilecek yerli üretim telefonlar da belli oldu. Türkiye'de 13 yerli ve yabancı marka üretim yapıyor. Bu markalardan 40'tan fazla modelde telefon alınabileceği belirtiliyor. Türkiye'de üretilen ve destek sağlanacak bazı akıllı telefonlar şöyle:
- SAMSUNG: A04, A13, A14,
A23 A24, M13, M14, M23, M33
- Xiaomi (Redmi): 12C, 10, 12, Note 12
- General Mobile: GM 22 S, GM 22 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 24 Pro



- Reeder: S23 PRO MAX
- OMix: X3, X5, X400, X600, X700
- Casper (Via): Via M30, Via M30 Plus, Via X30 Plus, Via X30, Via M35, Via F30, F30 Plus. Bilgisayar desteğine de Lenovo'nun Ideapad serisinden 5 model, HP-14, Asus ve Dell'in Vostro modelleri gibi onlarca bilgisayarın dahil olması bekleniyor.


Kısa süre içinoe başlayacak cep telefonu desteği Türkiye'de üretim yapan 13 telefon markasını kapsıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN