BES'ten para çekma imkanı! Evlenene, ev alana, okuyana... Kimler, hangi şartlarda bu hakkı kullanacak? Ne kadar para çekilebilecek?

BES’te evlilik, ev alımı, doğal afet ve eğitim halinde birikimin yüzde 50’si, devlet katkısının yüzde 20-25’i çekilebilecek. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2023 Güncelleme 30 Eylül 2023, 13:20
BES’ten para çekma imkanı! Evlenene, ev alana, okuyana... Kimler, hangi şartlarda bu hakkı kullanacak? Ne kadar para çekilebilecek?

İÇİNDEKİLER

Katılımcı sayısının 8.4 milyonu, fon büyüklüğünün ise 615 milyar liraya ulaştığı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), sistemden çıkış yapmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar para çekmenin önü açıldı.



Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile katılımcılar eğitim, evlilik, konut alımı veya doğal afet gibi durumlarda kısmen ödemeden faydalanabilecek.

BES'te katılımcılar belirlenen hal ve koşulları sağladığında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan tutarın kısmen ödenmesi için başvuru yapabilecek. Devlet katkısının da yüzde 20-25'i çekilebilecek. Yönetmelik Mart 2024 sonunda yürürlüğe girecek.



3 YIL KALMA TAAHHÜDÜ
Kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, birikiminin yüzde 50'sine kadar olan tutarın, devlet katkısı da dahil kısmen ödenmesi için emeklilik şirketine başvurabilecek.



Kısmen ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek gerekecek. Katılıcımlar bir defaya mahsus olmak üzere kısmen ödeme hakkı kullanabilecek.



Konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren 2 ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde 50 sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek.



Evlilik durumunda başvuru yapanlar ise başvuru tarihinden önceki 2 ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren 2 ay içinde evlendiğini gösteren belge ile başvuracak




EĞİTİMDE 21 YAŞ SINIRI
Eğitim nedeniyle kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı için, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması şartı aranacak. Bu kapsamda kısmen ödeme hakkından aylık, 3 aylık veya yıllık ödemeli ve 4 yıl süreli yıllık gelir sigortası ürünü almak suretiyle yararlanılabilecek.



Afetten zarar gören katılımcılar, 6 ay içinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Bu kapsamda yapılan başvurularda, süre ve birikim sınırı şartları aranmayacak.



Kısmen ödeme alan katılımcının, devlet katkısı ödemesi, ilgili sözleşmenin devlet katkısı hesabında bulunan tutarla sınırlı olmak üzere konut alımı veya evlenme için taleplerde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 20'si, öğrenim ve afet nedeniyle yapılan taleplerde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 25'i oranında yapılacak.



10 İŞ GÜNÜNDE ÖDENECEK
-
Evlilik, konut alımı, doğal afet ve eğitim durumunda birikimin yüzde 50'si, devlet katkısının yüzde 20-25'i çekilebilecek.
- En az 5 yıllık, aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödenen sözleşme olması gerekecek.
- Kısmi ödeme tarihinden itibaren 3 yıl sistemden çıkış yapılmayacak.



- Şirket, talep formunu, şirketin internet sitesinden almak için altyapıyı oluşturacak.
- Şirket, kısmen ödeme talep formundaki bilgilerin yönetmeliğe uygunluğunu emeklilik gözetim merkezi tarafından sağlanan altyapı üzerinden kontrol edecek.




- Başvurunun yönetmelikte öngörülen şartları sağlamaması durumunda, katılımcı, başvuru formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren 3 iş günü içinde gerekçesiyle bilgilendirilecek.
- Başvurunun kabul edilmesi durumunda para 10 gün içinde katılımcıya ödenecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN