Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı!

TL dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Değişiklik ile standart TL mevduat desteklenirken, KKM’ye verilen faiz cazip olmayacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2023 Güncelleme 26 Eylül 2023, 07:01
Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı!

İÇİNDEKİLER

Türk Lirası mevduatı cazip kılmak amacıyla son iki ayda bir dizi adım atan Merkez Bankası, dün de önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı.

Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak.

FORMÜL DE NETLEŞTİ
Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken, üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

KKM SON 1 AYDA 101 MİLYAR TL AZALDI
Merkez Bankası'nın yaptığı düzenlemeler KKM hesaplarında ilk kez 4 hafta art arda düşüşe neden oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar lira düşüşle 3.31 trilyon lira oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi. KKM'de son bir ayda 101.4 milyar liralık düşüş gerçekleşti.

ERKAN: KARARLIYIZ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, öncü göstergelerin, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki TL varlıkların payını artırmaya başladığına işaret ettiğini belirterek, "TL varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi artırmaya kararlıyız" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN