Düşük maaşa yüksek zam: Emekliler dikkat! İyileştirmede yeni ipucu geldi

Emeklilere yönelik iyileştirme çalışmaları sürerken, ipuçları da geliyor. Özellikle düşük maaş alanların gözetileceği bir sistem kurulacak. Artış en geç Ocak ayında devreye alınacak. İşte detayları…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2023 Güncelleme 26 Eylül 2023, 10:23
Düşük maaşa yüksek zam: Emekliler dikkat! İyileştirmede yeni ipucu geldi

İÇİNDEKİLER

Emekliler Recep Başkan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmayı beklerken, ipuçları da geliyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak" dedi.



KADEMELİ ARTIŞ!
Geçtiğimiz Temmuz ayında tüm emeklilerin kök aylıklarına yüzde 25 zam yapılmıştı. Ancak bazı emeklilerin kök aylıkları, yüzde 25 artışın yansıtılmasına karşın en düşük aylık ödemesi olan 7 bin 500 liranın altında kalmış, bu nedenle ellerine geçen para değişmemişti. İyileştirmede özellikle bu kesimin gözetileceği sinyalleri geliyor. Çalışmalarda emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış ya da oransal zam yansıtılması gündeme gelirken, burada düşük maaştan itibaren kademeli bir artışın söz konusu olabileceği belirtiliyor. Bu durumda düşük maaş alanlar daha yüksek bir zam alabilecek.



YENİ TABAN AYLIK
Yine iyileştirme çalışmalarında en düşük emekli aylığının yükseltilmesi de ele alınıyor. Burada özellikle 10 bin lira seviyesi konuşuluyor. En düşük emekli aylığı ödemesinin ek ödeme dahil 10 bin lira ya da üstü bir tutara çıkarılabileceği ifade ediliyor. Bu formül hayata geçirilirse de belirlenen yeni en düşük maaş ödemesinin altında kök aylığı olanların eline geçecek para artacak.



OCAK ZAMMINA İLAVE
İyileştirmenin büyük bir ihtimalle Ocak zammıyla birlikte yürürlüğe alınması bekleniyor. Orta Vadeli Program'daki yüzde 65'lik 2023 yılı TÜFE tahminine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı yüzde 37.76, memur emeklilerinin toplu sözleşme zammı+farkı yüzde 49.46 seviye tahmin edilirken, iyileştirme bu artışlara ilaveten yapılacak.



BU HAFTA GÜNDEMDE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen zam çalışması bu hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bakanlar düzeyinde ele alınacak. Kabinede görüşüldükten sonra da Meclis'e sunulacak.



OCAK AYI ZAM HESABI
- 2023 yılı enflasyon tahmini:
% 65
- 2023 yılı ikinci 6 aylık enflasyonu: % 37.76
- SSK-Bağ-Kur emeklisi Ocak ayı enflasyon zammı: % 37.76
- Memur emeklisi Ocak ayı toplu sözleşme zammı+ enflasyon farkı: % 49.46



İYİLEŞTİRME FORMÜLLERİ
- Kök aylığa seyyanen zam:
Burada tüm emeklilere eşit tutarda ya da düşük maaştan itibaren kademeli artış gündemde.



- Kök aylığa oransal artış: Tüm emeklilere eşit oranda ya da düşük maştan itibaren kademeli artış mümkün. Ocak'taki enflasyon zammına refah payı eklenerek toplam zam oranının yüzde 50 seviyesinde gerçekleşebileceği konuşuluyor. Zam oranı yüzde 50'ye çıkarılırsa yüzde 37.76'lık enflasyon artışına 12.24 puan refah payı eklenmiş olacak.



- En düşük emekli aylığı ödemesinde artış: Ek ödeme dahil en düşük ödemenin 7 bin 500 liradan 10 bin liranın üzerine çıkarılması gündemde.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN