Binalara sigorta geliyor! Orta Vadeli Program'a ilk defa bina tamamlama sigortası girdi

Bina Tamamlama Sigortası OVP’de yer aldı. Deprem ve kentsel dönüşüm için kritik öneme sahip bu sigorta ile artık bina yapılırken tüm endişeler son bulacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2023 Güncelleme 26 Eylül 2023, 07:01
Binalara sigorta geliyor! Orta Vadeli Program’a ilk defa bina tamamlama sigortası girdi

İÇİNDEKİLER

2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a (OVP), ilk defa bina tamamlama sigortası girdi. Sigortacılar denetim rolü üstlenecek, inşaatın tamamlanmaması durumunda tüketiciye konut bedelini ödeyecek.

Hayatımıza 2015 yılında giren fakat o günden bugüne kadar hak ettiği ilgiyi görmeyen Bina tamamlama sigortası özellikle 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük deprem felaketinden sonra daha önemli hale geldi.

Binalarını yenilemek isteyenler mağdur olmaktan korkarken, Türkiye'de geçmişte özellikle firma ve müteahhit kaynaklı yaşanan sorunlar da son bulacak. Kefalet sigortasının bir türü olan bina tamamlama sigortası, tüketicinin maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışı yoluyla edindiği ev için, geliştirici firmaya anahtar tesliminden önce yaptığı ödemeleri teminat altına alan garanti sözleşmesi olarak da tanımlanıyor.



Bu sigorta sayesinde inşaatın, başlamasından bitimine kadar geçen süre içinde sigorta şirketleri denetim görevini de üstlenmiş oluyor. İnşaat süresi içinde inşaat şirketinin iflas etmesi ya da sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta giriyor.

Sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dâhil tüm bedeli tüketiciye faizi ile ödüyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN