Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ücretlere artış için çalışıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir taraftan enflasyon ile mücadele ederken diğer taraftan vatandaşın alım gücünü korumaya çalıştıklarını belirterek, "Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bunun için gerekli adımları attık, atmaya da devam edeceğiz" dedi. İşte sizler için derlediğimiz 24 Eylül tarihli TAKVİM ekonomi hbaerleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2023 Güncelleme 24 Eylül 2023, 06:59
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ücretlere artış için çalışıyoruz

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir taraftan enflasyon ile mücadele ederken diğer taraftan vatandaşın alım gücünü korumaya çalıştıklarını belirterek, "Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bunun için gerekli adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. Sosyal amaçlı harcamalara ayrılan payı 317 milyar liraya çıkardık" mesajı verdi. Ücretleri artırmaya devam edeceklerini söyleyen Şimşek, "Asgari ücretlinin, emeklinin ve memurların alım gücünü koruyacak bir ücret politikası uygulanmaktadır. Bu çerçevede; asgari ücret 11 bin 402, en düşük emekli maaşlı 7 bin 500, en düşük memur maaşı da 22 bin 17 liraya yükseltilmiştir. Bundan sonraki süreçte de hükümetimizin vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemek noktasındaki yaklaşımı çerçevesinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir" dedi.



YATIRIMCININ KAZANÇ HAFTASI
Bu hafta yatırım araçlarından borsa, altın ve dolar kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,97 kazançla 8.039,18 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 7.644,68, en yüksek 8.094,03 puanı gördü. Bu hafta en çok yükselen yüzde 26,92 ile Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 13,74 ile Tukaş, yüzde 10,25 ile Koza Altın İşletmeleri, yüzde 9,95 ile Pegasus Hava Taşımacılığı şeklinde sıralandı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,66 artışla 1.683 liraya, Cumhuriyet altını 11.160 liraya yükseldi.

KREDİ KARTINDA FAİZLER DEĞİŞİYOR
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, eylül ayı toplantısında politika faizini 5 puan artışla yüzde 30'a yükseltti. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında kredi kartı faizlerinde değişikliğe gidilecek. Buna göre, kredi kartı nakit çekim ve gecikme faizleri de değişecek. Uzmanlar, kredi faizlerinde de artış olabileceğini belirtiyor. Faiz artışı sonrası mevduat faizlerinde güncelleme olacak.



TURKCELL BM GENEL KURULU'NDA
Birleşmiş Milletler'in 78'inci Genel Kurulu'nun yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde düzenlenen SDG Investment Forum da New York Borsası'nda gerçekleşti. Düzenlenen forumda şirketlerin, bankaların ve finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Etkinlikte Turkcell, 2030 sera gazı azaltım hedeflerini açıkladı. SBTi tarafından onaylanan hedefler kapsamında Turkcell, 2030 yılına kadar 2020 baz yılına göre mutlak Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 50,47; mutlak Kapsam 3 emisyonlarını ise yüzde 25 azaltmayı taahhüt etti.



EMLAK KONUT'TAN 1.4 MİLYAR TL KAYNAK
Emlak Konut yabancı kurumsal bir yatırımcıya hisselerinin yüzde 4,92'sini blok satış olarak satma konusunda anlaştığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Emlak Konut bu işlemle 1.402,5 milyon TL brüt gelir elde etti. Elde edilen gelirin Emlak Konut GYO'nun yatırım bütçesinde kullanılması bekleniyor. Satış işleminin, önceki gün borsa dışı bir işlemle sonuçlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Emlak Konut, Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin planlı kentleşmesi, üst düzey konut ve ticari nitelikli projeler geliştirilmesi faaliyetlerinin yanında ülkeye döviz girdisi sağlanması konusunda gösterdiği hassasiyetle ülkemizin kalkınmasına destek olmaya aralıksız devam etmektedir."

KORSAN SERVİSE DİKKAT
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okul servisi belirlenirken ilgili odaya kayıtlı esnafın tercih edilmesi uyarısında bulundu. Palandöken, şunları kaydetti: "Veliler, çocukların can güvenliği için servis seçimine büyük özen göstermeli. Esnaf odasına kayıtlı, vergisini ödeyen, TSE belgeli kamera ve kapı sensörlü, yardımcı rehber personel bulunduran, aracında son teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, kurallara riayet eden, kısacası servis şoförlüğü yapabilmenin tüm yasal şartlarını taşıyan esnafımız tercih edilmelidir."

MARKA'DA buluşacaklar
Yürekli Konferansları tarafından 2000 yılından bu yana düzenlenen MARKA Konferansı, Türkiye'nin ve dünyanın alanında öncü isimlerini bir kez daha buluşturmaya hazırlanıyor. Sürpriz isimlerin ve ilgi çekici konuşmaların yer alacağı etkinlik, Cumhuriyet'in yeni yüzyılına enerji dolu bir başlangıç yapmayı da hedefliyor. 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nin etkileyici atmosferinde gerçekleştirilecek olan MARKA Konferansı, Türkiye'nin yeni yüzyılını şekillendirecek fikirlerin filizlenmesini hedefliyor.