Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. PPK böylece Mayıs'ta yüzde 8.5 olan politika faizini, son 4 ayda 21.5 puan artırdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2023 Güncelleme 22 Eylül 2023, 06:59
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında başladığı faiz artırım sürecini art arda dördüncü aya taşıdı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 5 puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. PPK böylece Mayıs'ta yüzde 8.5 olan politika faizini, son 4 ayda 21.5 puan artırdı.



ENFLASYON DÜŞECEK
PPK sonrası yapılan açıklamada dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi. Enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret edilerek, "Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında rapordaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır" mesajı verildi.

TL'YE TALEP ARTIYOR
Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve TL varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı belirtildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN