Son 10 yılın en yüksek oranı! Ticari gayrimenkul piyasası yükselişe geçti

İstanbul'da ofis doluluğunda son 10 yılın en yüksek oranına ulaşıldı. Ticari gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, ofis ve ticari ünitelerin satışlarında büyük bir hareketliliğin başladığını bildirdi. İşte sizler için derlediğimiz 19 Eylül tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2023 Güncelleme 19 Eylül 2023, 07:01
Son 10 yılın en yüksek oranı! Ticari gayrimenkul piyasası yükselişe geçti

İÇİNDEKİLER

Ağustos ayında konut satışları gerilerken; ticari gayrimenkul piyasası yükselişe geçti. Cushman & Wakefield / TR Internatıonal tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Pazarı Görünümü' başlıklı rapora göre; İstanbul'da ofis doluluğunda son 10 yılın en yüksek oranına ulaşıldı. Ticari gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, "Ofis ve ticari ünitelerin satışlarında büyük bir hareketlilik başladı. Arz talep dengesinin olumlu seyrettiğini gözlemliyoruz. Ancak bu talep devam ederse, denge bozulabilir, fiyatlar artabilir" dedi.

YERLİ YAZILIM FİRMALARINA DESTEK
Orta Vadeli Program'la (OVP), yerli yazılım firmalarının işbirliklerini destekleyici platformlar oluşturulması ve sektördeki insan kaynağının artırılması hedefleniyor. Programa göre; Türkiye'yi veri işleme faaliyetleri için bölgesel bir merkez haline getirmek üzere veri merkezi ve bulut bilişim yatırımları desteklenecek. Sanayi ve hizmet sektörlerinde yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, blokzincir, siber güvenlik ve siber-fiziksel sistemler gibi dijital dönüşüme yönelik yerli teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecek. Yerli yazılım firmalarının yetkinliği artırılacak ve iş birliklerini destekleyici platformlar oluşturulacak.

TL'NİN CAZİBESİ ARTACAK
Merkez Bankası, yerel para TL'yi güçlendirmeye yönelik olarak hem standart TL mevduatı destekleyen hem de kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi özendiren yeni adımlar attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, (gerçek kişiler için) TL payı artış hedefi yükseltildi. Gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2.5'e yükseltildi. TL'ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi. Ağustos'ta menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin liranın üzerinde kredi kullandırılması durumunda kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor, aksi halde bankalar kredinin yüzde 30'u oranında menkul kıymet tesis ediyor, bu krediler kredi büyümesi sınırına dahil oluyor. Kredi akışını rahatlatmak amacıyla bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin lira yapıldı.

6 BİN 940 UZMAN
Erbaş alınacak jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı'na 6 bin 940 sözleşmeli uzman erbaş alınacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Jandarma Genel Komutanlığı'na 6 bin 612 jandarma, 2 at bakıcısı, 16 bot serdümeni, 200 sıhhiyeci, 100 muhabere ve 10 havacılık alt branşlarında olmak üzere 6 bin 940 sözleşmeli uzman erbaş alınacak. Başvurular, 18 Eylül-2 Ekim'de internet üzerinden yapılacak.

PERAKENDE HAREKETLENDİ
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri arasında yaptığı Ağustos ayı anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Ankete göre, organize perakende sektörü Temmuz'daki daralmanın ardından Ağustos'ta yeniden hareketlendi. BMD Başkanı Sinan Öncel, Ağustos'ta, BMD üyelerinin bir önceki aya göre yüzde 59'unun adet satışlarını, yüzde 70'inin de cirolarını artırdığını belirterek, "Ağustos, turist alışverişinde de 2023'ün bugüne kadarki en canlı ayı oldu" ifadesini kullandı.




TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN