İlk evini alana destek geliyor: Ne zaman başlayacak? Kim, nasıl yararlanacak? İşte konut seferberliğinin detayları

81 ilde konut seferberliği için kollar sıvandı. İlk evini alacak vatandaşlara, kamu bankaları aracılığıyla sağlanacak düşük faizli kredi desteğinin Ekim’de hayata geçmesi bekleniyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2023 Güncelleme 18 Eylül 2023, 07:01
İlk evini alana destek geliyor: Ne zaman başlayacak? Kim, nasıl yararlanacak? İşte konut seferberliğinin detayları

İÇİNDEKİLER

Hükümet konut fiyatlarının yüksek olduğu İstanbul gibi şehirler başta olmak üzere dar gelirli vatandaşların ilk konuta erişim imkânını artırmak için dört koldan harekete geçti. İlk evini alanlara kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteğinin Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte hayata geçmesi bekleniyor.



HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
Konut seferberliğinin hedef kitlesi dar ve orta gelir grubu aileler olup, uygun ödeme koşulları ile kira öder gibi ev sahibi olma imkânı sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile BDDK, ilk kez ev sahibi olmak isteyenler için uygun bir kredilendirme sistemi üzerinde çalışıyor.

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek.

Uzun vadeli (180 ay konuşuluyor) bir konut kredisi uygulanması, ilk kez konut alacaklara 1.20 seviyelerinde faiz gibi çeşitli kampanyalar değerlendiriliyor. Vergi ve kredilerle devletin destekleyici rolü güçlenecek.



ÖDEME ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞECEK
Bankaların halen konut kredisinde aylık ortalama faiz oranı yüzde 3.23 seviyesinde bulunuyor. Bu oranla 180 ay vadeli 1 milyon lira kredi çekildiğinde aylık ödeme 32 bin 406, toplam ödeme ise 5 milyon 833 bin lira oluyor.

Eğer aynı vadede faiz yüzde 1.2'ye çekilirse, 1 milyon liranın aylık ödemesi 13 bin 587 liraya, toplam ödemesi 2 milyon 445 bin liraya geriliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN