EYT'de ihbar şartı yok: Kıdem ve ihbar tazminatı alınabilir mi?

Haber vermeden işten çıkarma ya da istifa halinde ihbar tazminatı hakkı oluyor. Emekliliğe hak kazananların ise ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2023 Güncelleme 18 Eylül 2023, 07:01
EYT’de ihbar şartı yok: Kıdem ve ihbar tazminatı alınabilir mi?

İÇİNDEKİLER

EYT kapsamında ihbar tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler:



EYT'LİLER DE DAHİL İŞTEN AYRILAN, ÇIKARTILAN HERKES İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? 
İş Kanunu'na göre iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa bildirmekle yükümlü bulunuyor.

İş sözleşmesini bildirim sürelerine uymadan fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek zorunda. EYT kapsamında işten çıkışını talep edenin ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadığı gibi, ihbar tazminatı da söz konusu olmuyor.



İHBAR TAZMİNATINA HAK KAZANMA KOŞULLARI NELER?
İş sözleşmesini performansa, işçinin davranışlarına, işin, işletmenin veya iş yerinin gereklerine dayalı olarak feshetmek isteyen işveren, yazılı olarak, bu sürelere bağlı kalarak işçiye iletmekle yükümlü. 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanıyor. İhbar tazminatı bildirim süresinin bitiminde olması gereken ücret üzerinden hesaplanıyor.



6 AYLIK DENEME SÜRESİNİN ARDINDAN İŞİNE SON VERİLENİN DE İHBAR HAKKI DOĞAR MI?
İş sözleşmesinin işveren tarafından deneme süresi içinde belirlenen esaslar çerçevesinde feshi halinde ihbar tazminatı ödenmiyor.



İŞ ARAMA İZNİ NEDİR, KULLANDIRILMASI ZORUNLU MU?
İşine son verilen çalışana günde en az 2 saat iş arama izni verilmesi gerekiyor. İşçi ihbar önellerinde günlük 2 saatlik iş arama izinlerini kullanarak iş arayabileceği gibi, bildirim sürelerine uyulmaması halinde de bu süreye ait ücretin işverence ödenmesi zorunlu.
Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN