Milyonlara torba dolusu müjde! Emekliler, işçiler, memurlar ve anneler bu düzenlemeleri bekliyor…

Ekim’de Meclis’in önüne gelecek ikinci torba yasa ile milyonları ilgilendiren konular yasalaşacak. Annelerin emekliliğinden, ara zamma kadar birçok konu bekliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2023 Güncelleme 16 Eylül 2023, 10:55
Milyonlara torba dolusu müjde! Emekliler, işçiler, memurlar ve anneler bu düzenlemeleri bekliyor…

İÇİNDEKİLER

Yaklaşan Ekim ayı ile birlikte milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasal düzenlemelerin de çıkması bekleniyor. 1 Ekim'de açılacak TBMM'ye gelecek ikinci torba yasada önemli düzenlemelerin yer alacağı belirtiliyor.

Öncelikle AK parti seçim beyannamesinde yer alan Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile birlikte ve kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik haklarının verilmesi gündeme taşınacak.



Yine Bağkur'lu küçük esnafın beklediği prim indirimi, taşerona kadro ve emekliye ara zam konularının da Ekim ayındaki torba yasada olması bekleniyor.

Aile Koruma Kalkanı Paketi kapsamında ev kadınları hem sosyal güvenceye kavuşacak hem de yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emekli olabilecek.



PRİMLER DEVLETTEN
İlk adımda herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve primi de bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Burada ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Ev kadınları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Sadece emeklilik değil sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler.



Torba yasada olması beklenen bir diğer konu ise Bağ- Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlayacak. Burada ilk olarak düzenlemenin kapsamı belirlenecek. Öncelikle küçük esnaf tespiti yapılacak.



Bu kapsamda iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler sürüyor. Ayrıca tarih kriteri de belirlenecek. Yapılacak düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı belirlenecek. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile birlikte evlenecek olanlara verilecek ön ödemesiz ve faizsiz kredi desteği de gündeme gelecek. Torba yasada bu desteğin de yer alması bekleniyor. Gençlere elektronik alışverişinde vergi indirimi ve 10 GB internet konusunun ise önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.



EMEKLİYE ARA ZAM
İkinci torba yasaya yetişmesi beklenen bir diğer çalışma ise emekliler ile ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emeklilere yapılacak iyileştirme ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Bu konuda çalışmalar tamamlandığında ara zam ve üçüncü ikramiye ile ilgili düzenlemenin de torba yasada yer alması bekleniyor.

TAŞERONA KADRO MEMURA 3600
Öte yandan bir süderi gündemde olan taşeronlara ek kadro çalışmasının da yeni torba yasada olacağı belirtiliyor. Bir başka konu ise toplu sözleşmede gündeme gelen ve birinci derecedeki memurlara verilecvek 3600 ek gösterge hakkı. Bu düzenlemenin de ikinci torba yasada yer alması bekleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN